Тъжна вест! Почина любимец на хиляди българи

Свързан със страната ни десетки години

Тъжна вест! Почина любимец на хиляди българи | StandartNews.com

Отиде си голям актьор, с когото са свързани и много наши сънародници.

Един от най-големите руски актьори, художественият ръководител на Малий театър - Юрий Соломин, е починал. Народният артист на СССР си отиде на 89 години.

На 6 ноември Соломин бе хоспитализиран с инсулт. По-късно той е прехвърлен от реанимация в отделението по неврология, а преди два дни бе изписан от болницата. Но днес са спрели бъбреците му, което е било фатално.

Юри Соломин е роден на 18 юни 1935 г. в Чита в семейство на професионални музиканти. През 1957 г. завършва висшето театрално училище "М. С. Шчепкин", където преподава от 1961 г. Като режисьор той работи в театъра, телевизията, играе и в почти 60 филма и сериали, част от които са любими и на българските зрители.

Освен многобройните награди, с които е удостоен в родината си, Соломин получава и японските ордени „За принос в световната култура“ (1993) и „Изгряващото слънце“ (2011 г.).

Соломин участва в наградения с „Оскар“ съветски-японски филм на Куросава „Дерсу Узала" през 1975 г., а няколко години по-рано добива популярност след ролята си във филма „Адютант на негово превъзходителство“.

Познат е още от "Обсада “, „Летящият човек “ и „ ТАСС е упълномощен да заяви". Любимите му филмови роли обаче са Стубе във филма на Алексей Салтиков „ И беше вечер, както и стана утро... “ и Гютел в „ Силни духом “ на Виктор Георгиев.

От 1988 г. Соломин е художествен ръководител на Малий театър, в който самият той играе повече от 50 роли.

Сбогуването с големия актьор ще се състои на 15 януари в Малий театър, погребението ще бъде същия ден на Троекуровското гробище. Според волята на починалия той ще бъде погребан до съпругата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
преди 3 месеца

За починалите -само добро.Но че е важна новина за българите -не е вярно.А за Русия -също.Днес там са важни стотиците загинали на халост руски наивници,повярвали в мегаломанските амбиции на един кагебешник. Жалко за обикновените , отрудени мужици, които живеят все още в средновековието.

Откажи