Търсят 108 млн. за здраве

Секретарки вземат по 1300 лв. заплата, лекари контрольори едва 600

Търсят 108 млн. за здраве | StandartNews.com

София. 108 млн. лв. дупка зейна в парите за здраве. Бюджетът на здравната каса се нуждае от спешна актуализация, обяви управителят й д-р Румяна Тодорова. Прогнозният дефицит, който ще бъде отчетен в края на годината, е 108 милиона лева. Тодорова обаче предупреди, че това е само прогноза и недостигът може да се покачи осезаемо до декември.

Временното решение е актуализация на бюджета на здравната каса, смята Тодорова. Това ще позволи на НЗОК да изтегли други 108 млн. лева от БНБ, които са останали от неизползвани пари от здравни вноски, платени през 2012 г.. Спешно трябва да се прехвърлят и близо 270 млн. от резерва на НЗОК, за да се покрият плащанията по перото "болнична медицинска помощ". Там е и най-сериозният недостиг на средства - близо 362 млн. лева. Тодорова сподели намерение да прехвърли и пари от административните разплащания. Това обаче ще забави сериозно работата по електронните здравни карти. Въпросът за актуализацията трябва да бъде решен от депутатите наесен. Голяма част от проблема идва от нестигащите средства за лекарства на онкоболните. Според Тодорова държавата отделя по-малко пари за тях сега, когато те са под шапката на НЗОК, отколкото преди около две години, когато бюджетът за лечение и препарати е бил разпределян към здравното министерство. Нужната сума се увеличава всяка година и тепърва ще бъде направен анализ коя е причината.

Проверка по веригата за кражба на средства ще разпореди Румяна Тодорова. Обект ще бъдат главно клиниките, които лекуват онкоболни. За пример тя даде две пътеки, по които се изплащат средствата за лечение на онкоболните. "По дейности те почти се припокриват, едната обаче струва 470 лева, другата 150", обясни шефката на НЗОК. Тодорова се съмнява, че някои пациенти са пускани по по-скъпата пътека, въпреки че не е имало нужда. Далавери правят и самите болници. Вместо да извършат задължителните прегледи и тестове на пациентите, които касата плаща, те ги изпращат за направление от личния лекар. Така НЗОК дава два пъти пари за едно и също изследване - често на една и съща болница. А понякога се налага пациентът сам да ги плати, тъй като личният лекар не може да даде направление.

Кардинално трябва да бъде решен и проблемът с цената на лекарствата за онкоболни, които се покриват от касата, смята Тодорова. Според нея вярната стъпка е НЗОК да прави един общ търг, с което да си осигури по-ниски цени заради големите количества. И след това да ги разпраща по болниците.

Румяна Тодорова разказа, че се сблъсква с разединен колектив заради огромната разлика в заплатите на служителите си. След прехвърлянето на статута на касата някои от секретарките взимат по 1300 лева. А в някои райони лекари контрольори взимат по едва 600, недоумява Тодорова и негодува, че така не може да мотивира екипа си да работи. А в някои районни управления има и само по един лекар заради ниското заплащане. Тодорова не е съгласна и с факта, че едва трима човека реално управляват почти три милиарда средства и върху тях се е струпала цялата отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай