Търсим работа на студентите си

Търсим работа на студентите си | StandartNews.com

Доц. Пламен Бочков, ректор на НБУ

- Започва кандидат-студентската кампания на НБУ. Ще има ли нови специалности и нови магистърски програми?

- Нов български университет е винаги нов. При нас студентите попадат в една наистина конкурентна на университетите в чужбина среда - затова увеличаваме броя на програмите си на английски и френски език, предлагаме възможности за семестър в чужбина по програма "Еразъм". Много силно наблягаме на практическото обучение, изградили сме стабилни партньорства с бизнеса. За учебната 2014/2015 година предлагаме 11 нови бакалавърски програми, девет от тях са свързани с изучаването на модерни и антични езици. "Арабистиката" е нова програма, която се опира на глобалните процеси, очакваме към нея и към програмите "Германистика", "Романистика" и "Испанистика" да има подчертан интерес. Бакалавърската програма "Управление на бизнеса и предприемачество" също е нова. В момента може да се кандидатства за пролетния прием на магистърските ни програми, те са 81 на брой, 4 от тях са на английски и на френски език, голяма част се предлагат едновременно за редовна и дистанционна форма на обучение. Нови са и откритата спортна база, обновени зали и лаборатории, разнообразните инициативи, в които студентите участват.
- Кои са най-търсените специалности при вас?

- "Право" и "Психология" държат първенството, следвани от "Информационни технологии" и "Графичен дизайн". Не така масов, но много силно мотивиран и постоянен е интересът към изкуствата и икономиката.

- В последните години битката е да задържим студентите в нашите университети. Какво бихте казали на кандидатите, които се колебаят коя държава да изберат?

- Ние сме конкурентни на западните университети, моделът, по който работим, е същият. Преподавателите са част от световната научна общност в техните дисциплини, участват в конференции, обменят опит. Ако човек търси среда, в която ще получи уважение, лично внимание, силна подготовка и подкрепа при намирането на работа, то защо да пътува извън страната и да трябва да премине през 4 години на адаптация. Това може да намери и в НБУ.

- НБУ ще стане домакин на значим международен форум по семиотика. Какво представлява той?

- През септември НБУ ще е домакин на 12-ия Световен конгрес на Международната асоциация за семиотични изследвания New Semiotics. Between Tradition and Innovation. Очакваме 700 учени от пет континента.

- Все повече се говори за връзки на висшето образование с практиката. Как университетът ви решава този въпрос?

- НБУ е много активен в две насоки - ние разработваме програмите си в координация с бизнеса и едновременно с това осигуряваме връзка на студентите си с техни представители. Имаме кариерен форум, работим по стажантски програми, по проект "Студентски практики". Форум "Кариери и студенти" е уникален по рода си - на него каним за участие само и единствено фирми, които към момента на провеждането имат отворени стажантски или работни позиции за нашите студенти. За нас представителите на бизнеса са важен партньор, диалогът с тях се води на всички нива - от кръгли маси и работни срещи през открити лекции до практически разработки.

- Неотдавна МОН предложи проект на стратегия за развитие на висшето образование. Как бихте я коментирали, кое за вас е добро в нея и кое би ни дръпнало назад?

- Общото мнение на моите колеги ректори е, че към този момент документът е твърде суров. Сред най-важните функции на документите, очертаващи посоката на развитие на висшето образование, са академичната автономия и връзката с научните изследвания и иновациите. Важно е също така една държава да осигури на студентите си възможности, без да се стреми към уравниловка, но и без да дискриминира част от тях. Говоря за студентите, избрали частното образование, които в момента не ползват държавни стипендии и средства за храна, а след завършването си имат същите права и задължения като всички данъкоплатци.

- Къде се реализират най-вече възпитаниците на НБУ?

- Ежегодно провеждаме допитвания сред вече завършилите. Последното проучване показва, че близо 60% от нашите възпитаници, завършили през последните три години, работят по специалността си или в близка област. Много от тях заминават в чужбина или продължават обучението си в следваща образователна степен. Пожелавам им най-сърдечно успех и да не прекъсват връзката си с НБУ, независимо къде се намират и с какво се занимават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай