Танева очаква нови огнища на чума

Земеделското министерство търси вариант за подкрепа на стопанствата

Танева очаква нови огнища на чума | StandartNews.com
  • Земеделското министерство търси вариант за подкрепа на стопанствата

Очакваме, че ще има нови огнища на африканска чума по свинете. Това каза земеделският министър Десислава Танева по време на изслушването си в парламента. Тя представи актуалната ситуация.

"Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. 7 от тези огнища са установени в рамките на активния надзор на БАБХ и взетите проби. 2 индустриални ферми са засегнати", каза още Танева.
"Процесът по разпространение на това заболяване е много активен. Между другото юли-август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза. Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища към настоящия момент", каза още Танева. По думите й подкрепа за личните стопанства няма как да бъде финансирана и одобрена от европейските власти, защото стопанствата са нерегистрирани. Танева обаче подчерта, че в зависимост от посоката на решение, земеделското министерство ще обяви вариант за подкрепа. Тя отчете, че нерегестрираните стопанства нямат съответните мерки за биосигурност и са един от основните източници за разпространение на заразата. "Големите свинекомплекси, в които се откри заразата, тъй като водим активна комуникация, дори персоналът им, живеещ в тези села, е мотивиран да няма домашни свине в личните си дворове, за да изключат хипотезата като вероятна за заразяване на свинекомплекса. Въпреки всичко заболяването влезе в тези големи свинекомплекси", посочи още Танева. И съобщи, че две индустриални ферми с малко над 70 000 свине са засегнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай