Свидетел: Скатов имаше лошо предчувствие

Алпинистът Антонио Сикарис с покъртителен разказ за последните минути на българина

Свидетел: Скатов имаше лошо предчувствие | StandartNews.com

Покъртителен разказ за последните минути на българския алпинист Атанас Скатов, който загина в петък под смъртоносния връх К2, направи Антонио Сикарис. Спортистът е станал свидетел на падането на Скатов.

Пред Анторио българският катерач е споделил, че има лошо предчувствие за изкачването.

„Чувствам се много зле заради Атанас! Той беше мой приятел и много добър човек. Скатов беше много силен, тръгна от базовия Лагер към Лагер 2 директно. Каза ми, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Аз го успокоих и му казах, че е много силен“, призна Сикарис пред „Нова Телевизия“.

„На 4 февруари тръгнахме към Лагер 3, той беше вече там със своя шерп. Нямаше много палатки. Вечерта температурите бяха -40 градуса, а всички бяхме навън и се чудихме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората вътре ми казаха, че няма място. Мислех, че ще умра и се молех.“, продължи разказа си Сикарис.

„Говорих с него на следващата сутрин. Скатов ми каза, че ще слиза с шерпа си. Още в началото след лагера има наклон с много градуси. Той слизаше без пикели. Явно реши, че е достатъчно техничен, въпреки че беше хлъзгаво“, допълни катерачът.

„През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж повече не виждах Атанас, а шерпът дойде при мен и каза: „Антонио, Атанас падна, приключи. Загубихме го. Край!“

„Проблемът бяха въжетата и зимата. Представяте ли си колко слаб се чувстваш при -40 градуса – изтощен си от студа, от височината. Ако бях тръгнал нагоре с останалите, дори и за малко, сигурно сега и аз щях да съм мъртъв. В последната секунда си промених мнението и сега съм жив. Това е животът, да си знаеш границата между живота и смъртта“, завърши Антонио Сикарис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай