Световен икономист става автор на "Стандарт"

Професорът от Оксфордския университет Ричард Вернер и двама от най-добрите му студенти ще публикуват статии в авторитетната медия

Световен икономист става автор на "Стандарт" | StandartNews.com

Проф. д. и. н. Ричард Вернер, който е един от най-известните преподаватели и учени, с огромен опит във финансовия и банков сектор в Европа, САЩ и Азия, става автор на „Стандарт“.

Професорът, член на Линакър Колидж (Оксфордски университет) ще пише в медията всеки месец статии, посветени на устойчивото икономическо развитие и финансовата стабилност, стана ясно на негова среща с издателя на „Стандарт“ Славка Бозукова.

Макроикономиката не е постигнала напредък от почти един век, защото в западните икономики не се осъзнава, че банките създават пари, че тези пари могат да повлияят на икономиката. По този начин обаче се игнорира най-важния фактор в икономическия растеж, твърди Вернер.

Могат да се предприемат политики, които бързо да разширят икономиката. Инфлацията също може така да се контролира, защото създаването на пари не е за потребление, а за бизнес инвестиции, за подпомагане на малките фирми и предприемачи. В България има много предприемачи с добри идеи, които се нуждаят от финансиране и се радвам, че ще имам възможността да представя възгледите си пред аудиторията на дългогодишната и уважавана медия „Стандарт“, каза още професорът.

Ричард Вернер е професор е по банково дело към Уинчестърския университет. Завършил е LSE, има магистърска и докторска стенен от Оксфордския университет.

Той е икономистът, измислил и формализирал най-използвания инструмент през последните две десетилетия от централните банки - количествените облекчения.

В продължение на 6 седмици през 2003 г. неговата книга “Принцовете на йената” е била по-продавана от Хари Потър на японския пазар. Автор е на „Нов модел в икономиката”, издадена през 2005 г.

През 2012 г. публикува широко използван учебник в обучението на бакалавърска степен по икономика и финанси във Великобритания - “Откъде идват парите”. Преди месец публикува монография относно устойчивото икономическо развитие и как държавите могат да го постигнат.

Той е изпълнителен директор на британската благотворителна образователна фондация Асоциация за изследвания на банковото дело и икономиката.

Има богата преподавателска дейност в световно признати университети като Гьоте (Франкфурт), Саутхамптън, Де Монфорт, София (Токио), Фудан (Пекин),  Корвинус (Будапеща). Бил е главен икономист и управляващ директор на редица инвестиционни банки като Jardine Fleming, Bear Sterns и Nomura. Част е от Съвета в сянка на ЕЦБ до 2019 г.

От 2024 г. професорът ще ръководи магистърска програма по Международно банково дело и финанси към ВУЗФ.

Заедно с него, автори на „Стандарт“ ще бъдат и двама от най-успешните му български студенти – д-р Пламен Иванов и доцент д-р Даниела Караангова. 

Д-р Пламен Иванов е преподавател по икономика и банково дело към Университета на Уинчестър, както и във ВУЗФ. Бил е гост лектор в редица английски университети, включително Линакър Колидж, Портсмут, Саутхамптън, Оксфорд Бруукс и Йълдъз университет в Истанбул.

Придобива бакалавърска степен по Международна търговия и финанси от Портсмутския университет след което завършва магистърска по Международно банково дело и финанси към Университета на Саутхамптън, където по-късно получава докторска степен.

Член е на Американската асоциация на икономистите, на британското следкейнсианско общество, Асоциацията на стопанските историци в Англия и междуродната асоциация на изследователите на институционална икономика. Работил е като мениджър в Лондонското сити в петата най-голяма одиторска компания в света – БДО, консултирал е редица бордове на директори за създаването на нови банки в Обединеното кралство.

Доцент д-р Даниела Караангова също защитава докторската си степен по мениджмънт в университета в Саутхамптън, принадлежащ към 20-те най-влиятелни висши учебни заведения във Великобритания. Дисертационният ѝ труд се фокусира върху проблемите и възможностите за реформи на системите на висшето образование и науката в страните от бившия Източен блок. Сега е доцент по публично управление и образователни стратегии във ВУЗФ.

Автор е на оригинална научна теория за факторите, влияещи на способността на индивидите да мислят системно. Също така изготвя холистична диагностика на системата на висшето образование и науката в България, на база на който създава теоретичен модел с множество практични приложения и препоръки. Заместник- главен редактор е на научно-изследователското списание VUZF Review, рецензент е в научното списание “The learning organization”.

В „Стандарт“ нейните статии ще са насочени към анализиране на ефекта на глобализацията върху образователните системи, неравенството по отношение на образованието и науката между развитите и развиващите се страни, както и върху ролята на културна и национална идентичност за трансформация на образованието.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай