Светият синод с окончателно решение за сливенския митрополит

Митрополит Йоан ще направи пълна финансова ревизия на Сливенска епархия

Светият синод с окончателно решение за сливенския митрополит | StandartNews.com

Касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно. След проведено гласуване Светият синод единодушно реши и възлага на Варненския митрополит Йоан да продължи на управлява Сливенска епархия, в качеството си на наместник на овдовелия сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит.

Това старозагорският митрополит Киприан, който направи изявление за медиите пред Синодалната палата.

"Митрополит Йоан трябва да извърши пълна финансова ревизия на цялата сливенската епархия и на имотното й състояние. Трябва да се направи пълна проверка на списъка с избиратели", обясни още митрополит Киприан. 

Друго решение, което взеха от Светия синод единодушно е, че наредбата за избор на епархийски митрополити е неприложима към този момент.

"Тя трябва да бъда препратена за разглеждане на следващия църковен събор", добави митрополит Киприан.

Причината - спазването на устава на църквата, разпореждането с хиляди декари земя на Сливенската митрополия, както и новият владика, чийто глас може да се окаже решаващ за избора на следващ патриарх.

Днес митрополитите трябваше да решат за отмяната на наредба от 24 февруари 2024 г. С нея те отнеха правото на миряните да участват в избора на двамата епископи, от които синодът да избере митрополит.

Това се случи след епархийския избор в Сливен. Духовници и миряни определиха с гласовете си новия Сливенски митрополит да е Агатополският епископ Йеротей или Константийският Михаил. След това синодът отмени епархийския избор и прие наредбата, с която лиши миряните от правото да участват в процедурата, и я даде в ръцете на митрополитите в Светия синод.

Пловдивският митрополит Николай се обяви против наредбата. 

Днес, докато Синодът заседаваше, пред Синодалната палата имаше протест и контрапротест на духовници и миряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иван.
преди 1 месец

И това става след срещата на светия синод с Делян Пеевски.???

Откажи
kippin
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи