Страшна прогноза! Убийствена инфлация, невиждано обедняване

Институтът за пазарна икономика даде черна картина

Страшна прогноза! Убийствена инфлация, невиждано обедняване | StandartNews.com

Страшна прогноза за инфлацията и обедняването даде икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов.  "Ще имаме наистина висока инфлация, поне в средносрочен план. Най-вероятно ще имаме доста забавен растеж, ако не вървим към рецесия, ако войната продължи следващите няколко месеца или дори година, което изглежда доста вероятно", каза Николов.

Според него се намираме в "агресивна инфлационна ситуация".

"Увеличението на пенсиите доведе до доста изпреварващ спрямо инфлацията ръст на доходите. При работещите ръстът на доходите е едва 6%, тоест имаме реално обедняване на работещите и леко "забогатяване" на пенсионерите, отчитайки много ниската база при тях", добави Николов пред БНР.

"Доходите от социална помощ растат с 2% при инфлация от 17%, говорим за обедняване от осем пъти, ако някой разчита само на социални помощи", заяви Адриан Николов.

"Гарантираният минимален доход у нас е 75 лева, не е променян от десетилетие, получават го по-малко от 80 000 души по данни на Агенцията за социално подпомагане", припомни икономистът.

"Минималната заплата е доста сериозна пречка за най-младите и най-необразованите в достъпа им към пазара на труда. Колкото повече тя расте, толкова пазарът на труда става по-недостъпен, а за работодателите става по-трудно да наемат млади, неподготвени кадри", изтъкна Адриан Николов.

"Като цяло напоследък в Европа не се гледа с голямо презрение към неразумната парична политика в краткосрочен план. От няколко години се намираме в ситуация, която е доста извънредна – трябва да гасим поредица от пожари.

Вземането на още дълг и излизането на дефицит е едно от решенията. В дългосрочен план тази цел изглежда важна и необходима, но на този етап не изглежда като най-важното нещо, което трябва да преследваме", каза още Николов.

Относно последните огласени от Брюксел идеи за извънредни правомощия за справяне с веригите на доставки, включващи централизирано планиране на производството на стоки и тяхното складиране, Адриан Николов посочи: "Доста ми прилича на планов подход. Персонално се съмнявам, че има такъв работещ пример.

Би ми било много интересно, ако някой посочи къде и как работи такъв тип планиране на бъдещи нужди на централно ниво от страна на държавата и съответно раздаване на заповеди на свободен бизнес какво, как, кога да произвежда и кога да го складира".

"Последните няколко кризи настъпиха буквално за дни и седмици и няма как една администрация да ги предскаже, както и да накара бизнеса да произвежда и да трупа резерви през това време", коментира Адриан Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай