Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс

Културният туризъм отваря границите

Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс | StandartNews.com

„Чудесата на България” са дипломатически ресурс, който свързва страната ни със света. Това каза служебният министър на туризма Стела Банкова по време на представянето на националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България” на „Стандарт” пред Дипломатическия корпус у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

В петък вечерта кралската резиденция на Мароко в София събра над 30 посланици от целия свят с десетки гости от България. Приемът „Дипломация на Чудесата” бе под домакинството на големия приятел на страната ни - Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На него „Стандарт” представи кампанията „Чудесата на България” и юбилейното си издание „Чудесата на България – легендите”, преведено за Дипломатическия корпус на английски, немски и руски езици.

ВИЖ ОЩЕ: Илияна Йотова:Чудесата вече имат приятели по света

Специални гости на събитието по повод 10-ия юбилей на родолюбивата мисия бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – Стела Банкова и проф. Велислав Минеков, трима евродепутати - Илхан Кючюк/ДПС/, Цветелина Пенкова и Петър Витанов /БСП/, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и дясната й ръка Георг Георгиев, десетки кметове, историци, археолози. Приветствие съм дипломатите и гостите от страната ни изпрати българският еврокомисар Мария Габриел. Водещ на тържествената церемония бе Поля Кацамунска, професор от УНСС. Повече от 120 гости се събраха в разкошната градина на резиденцията на Кралство Мароко, за да се докоснат до магията на уникалното българско културно-историческо наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Станете посланици на Чудесата на България

Туризмът е дейността, която е най-добър дипломат на културата, каза още Стела Банкова. Тя съобщи, че приоритет на ведомството й е именно развитието на културно-историческите маршрути. Пожелавам ви да станете част от това чудо – „Чудесата на Бълагиря”, обърна се към  посланиците Банкова и им каза, че 24 май, в навечерието на който да провежда приемът „Дипломация на Чудесата”, е най-великият празник за България. Защото самото създаване на българската азбука е чудо.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Кампанията ви е много добра идея

Няма друга икономическа дейност като културния туризъм, която толкова да благоприятства условията за отваряне на границите, а кампанията "Чудесата на България" е изключителен дипломатически ресурс, заяви Балтова. Тя поздрави "Стандарт" за инициирането на кампанията. "Чувствам се част от това събитие и съм съпричастна към Чудесата", каза министърът на туризма. Тя подчерта, че неслучайно събитието за презентиране на книгата се провежда дни преди празника на българската писменост, защото точно "Чудесата на България" са най-добрите посланици на нашата история и култура по света.

ВИЖ ОЩЕ: Посланик Ел Мидауи: Щастлива съм като домакин на Чудесата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай