Минеков: Кампанията за Чудесата е много добра идея

Имам скулптора в Мароко, която бе създадена в пустинята, каза служебният министър на културата

Минеков: Кампанията за Чудесата е много добра идея | StandartNews.com

"Събитието "Чудесата на България" е много добра идея за приобщаване към българската култура". Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на представянето на националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България” на „Стандарт” пред Дипломатическия корпус у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

В петък вечерта кралската резиденция на Мароко в София събра над 30 посланици от целия свят с десетки гости от България. Приемът „Дипломация на Чудесата” бе под домакинството на големия приятел на страната ни - Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На него „Стандарт” представи кампанията „Чудесата на България” и юбилейното си издание „Чудесата на България – легендите”, преведено за Дипломатическия корпус на английски, немски и руски езици.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Ставате посланици на Чудесата

Специални гости на събитието по повод 10-ия юбилей на родолюбивата мисия бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – Стела Банкова и проф. Велислав Минеков, трима евродепутати - Илхан Кючюк/ДПС/, Цветелина Пенкова и Петър Витанов /БСП/, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и дясната й ръка Георг Георгиев, десетки кметове, историци, археолози. Приветствие към дипломатите и гостите от страната ни изпрати българският еврокомисар Мария Габриел. Водещ на тържествената церемония бе Поля Кацамунска, професор от УНСС.

ВИЖ ОЩЕ: Посланик Ел Мидауи: Щастлива съм да съм домакин на Чудесата

Повече от 120 гости се събраха в разкошната градина на резиденцията на Кралство Мароко, за да се докоснат до магията на уникалното българско културно-историческо наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Илияна Йотова: Чудесата вече имат приятели по света

Проф. Велислав Минеков се обърна с топли думи към посланичката на Мароко Закия Ел Мидауи. Мароко е част от мен, щастлив съм да съм тук тази вечер, заяви професорът. И разказа как преди 20 години е бил поканен да работи в Кралството, негова творба краси прекрасната страна, която той е обиколил надлъж и шир. Бил е дори в пустинята. Аз съм част от културната дипломация, тя е бъдещето, каза проф. Минеков. И заяви, че Мароко има много приятели в България и той е един от тях.

ВИЖ ОЩЕ: Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай