Илияна Йотова:Чудесата вече имат приятели по света

Инициативата излезе извън България благодарение на усилията на много хора, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Илияна Йотова:Чудесата вече имат приятели по света | StandartNews.com

"Познавам кампанията "Чудесата на България" от много години. Инициативата, както се случва обикновено, тръгна трудно, но инициаторите не се отказаха. Благодарение на усилията на много хора кампанията се разрастна и вече е извън границите на България. Тя вече има приятели в много международни организации, които искат да бъдат част от нея". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе специален гост на приема в кралската резиденция на посолството на Мароко в София. На събитието бе представена дългогодишната кампания на "Стандарт" Чудесата на България.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

"Най-важното е, че разбрахме, че добрите резултати идват, когато обединим усилията и енергията си. Поздравления на кметовете, че подадоха ръка на културното наследство, защото без тях инициативата нямаше да има бъдеще.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Ставате посланици на Чудесата

Понякога се питам колко поколения трябва да работят, за да разкрият всички Чудеса на България, които са страшно много. Благодаря на учените, че го правят", каза Илияна Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Посланик Ел Мидауи: Щастлива съм да съм домакин на Чудесата

Тя се обърна към посланиците със следните думи: "Там, където обикновената дипломация не може да свърши работа, обръщайте се към културната дипломация - тя отваря врати. В това отношение посланикът на Мароко Закия ел Мидауи може да даде ценни съвети, защото Кралство Мароко е известно със своите културни традиции".

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Кампанията ви е много добра идея

Вицепрезидентът коментира още, че неслучайно представянето на Чудесата се случва в навечерието на големия празник 24 май. И се обърна към министъра на туризма Стела Балтова и към министъра на културата проф. Велислав Минеков с апел да се реализират културните маршрути. "Ще има много хора, които с радост ще ви помогнат", увери г-жа Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс

В края на речта си тя благодари на френски на посланик Закия ел Мидауи.

На 21 май вечерта кралската резиденция на Мароко в София събра над 30 посланици от целия свят с десетки гости от България. Приемът „Дипломация на Чудесата” бе под домакинството на големия приятел на страната ни - Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На него „Стандарт” представи кампанията „Чудесата на България” и юбилейното си издание „Чудесата на България – легендите”, преведено за Дипломатическия корпус на английски, немски и руски езици.

Специални гости на събитието по повод 10-ия юбилей на родолюбивата мисия бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – Стела Банкова и проф. Велислав Минеков, трима евродепутати - Илхан Кючюк/ДПС/, Цветелина Пенкова и Петър Витанов /БСП/, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и дясната й ръка Георг Георгиев, десетки кметове, историци, археолози. Приветствие към дипломатите и гостите от страната ни изпрати българският еврокомисар Мария Габриел. Водещ на тържествената церемония бе Поля Кацамунска, професор от УНСС.

Повече от 120 гости се събраха в разкошната градина на резиденцията на Кралство Мароко, за да се докоснат до магията на уникалното българско културно-историческо наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай