Славка Бозукова: Станете посланици на Чудесата

Имахме съмишленици във ваше лице за преобразяването на културните обекти, каза главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова: Станете посланици на Чудесата | StandartNews.com

"Преобразяването на културните обекти се случи, защото не бяхме сами.  Имахме съмишленици във ваше лице. И сме ви дълбоко признателни". Това каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”, пред дипломатическия корпус в петък вечерта. Тя представи „Чудесата на България” пред дипломатите и ги призова да бъдат освен представители на своите страни в България и посланици на Чудесата на страната ни пред целия свят.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

"Благодарни сме на всички страни- членки на ЕС, защото без европейските средства тези обекти щяха да останат покрити с праха от историята. Надявам се,  че присъствието ви тук ви превръща освен в представители на вашите страни, вече и в посланици на Чудесата на България по целия свят.", каза г-жа Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Илияна Йотова:Чудесата вече имат приятели по света

Приемът се състоя в кралската резиденция на Мароко в София. В навечерието на 24 май в невероятната градина на резиденцията в София се събраха представителите на чуждите мисии в България, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – Стела Банкова и проф. Велислав Минеков, трима евродепутати – Илхан Кючюк, Цветелина Пенкова и Петър Витанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, водещи археолози, кметове, музейни работници, шефове на университети, носители на призове за възстановяве и развитие на културно-историческото ни наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс

Темата на приема бе "Дипломация на чудесата". Срещата бе посветена на 10-годишнината от най-голямата ни национална кампания за опазване на наследството и развитие на културния туризъм - "Чудесата на България", разработвана от журналистите на "Стандарт".

Ето какво каза госпожа Бозукова в своето приветствие:

Уважаема госпожо Йотова,

Ваши превъзходителсва,

Скъпи приятели и партньори,

За мен, за вестник "Стандарт", е огромна радост да ви видя тук, събрани от вече 10-годишната национална кампания „Чудесата на България“ и то в навечерието на празника на българската азбука и култура.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите

Разбира се, голямата заслуга за това е на посланик Закия Ел Мидауи, която освен, че е доказан професионалист в работата си, е и един истински сърцат човек, който отдавна е част от нашето голямо семейство „Чудесата на България“.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Кампанията ви е много добра идея

Присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова не е от протоколен характер, а в качеството й на дългогодишен патрон на инициативата.

Обединени в тази родолюбива кауза са и всичките присъстващи археолози, кметове, научни и музейни дейци.

ВИЖ ОЩЕ: Посланик Ел Мидауи: Щастлива съм като домакин на Чудесата

Убедена съм, Ваши превъзходителства, че с днешната среща, вие също ще попълните клуба на приятелите на Чудесата на България. Защото, както е добре известно, приятелството всъщност е дипломация, макар и с други средства.

Вярно е, че в трудните времена на промяната в България, може би единственото, което ни обединява, нас, българите, е именно преклонението и гордостта от славното ни минало. Но не ми се иска днес да си говорим за политика.

ВИЖ ОЩЕ: Захариева: Кампанията Чудесата на България ще помогне на туризма

Защото както обича да казва един световен британски режисьор: Политиката е въпрос за оцеляване до следващия петък, а дипломацията е въпрос за оцеляване във следващия век.

Убедена съм, че изпълнението на вашите професионални задължения предполага задълбочено изучаване на историята и културата на държавата ни. Затова и не е новина за вас, че българите са едни от първите творци на човешката цивилизация, че България е люлка на европейската култура и цивилизация. Това се признава, както на Запад - от редица изтъкнати харвардски преподаватели и английски историци, така и на Изток – българите са записани са в китайските йероглифи, в индийските етноси.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България събират дипломатите

Има ги в книгите и на арабските изследователи. Детайлно са проучвани от академиците и Дмитрий Лихачов, и Омерян Прицак.

Със сигурност знаете също така, че България е най-старата държава в Европа, единствената, запазила името си още от основаването си. Че с нашите над 55 000 артефакти от 7 исторически епохи се нареждаме на 3 място в европейската съкровищница след Италия и Гърция.

Но колко от вас знаят, че в България се намира най-старото обработено злато – край Варна, най-старата солница – край Провадия, първият манастир в Европа – край Пловдив, близо до Чирпан, първият европейски златен рудник – в Крумовград, първият календар в света – до Банко, първите следи от хомо сапиенс в Европа – в пещерата „Бачо киро“, първият скелет на европейски земеделец – до Враца.

Всички тези чудеса обаче не просто се намират по земите ни. Благодарение на общите усилия на власт, опозиция, учени, медии те заблестяха в нова светлина. Стотиците крепости, светилища, църкви, манастири, джамии, паметници, десетките културно-исторически маршрути, екопътеки и атракционни паркове, туристическите центрове с 3D изображения върнаха страната ни на картата на най-желаните европейски дестинации. И това ни даде възможност да се готвим за новия етап - как да дигитализираме наследството.

Цялото това чудо, това преобразяване на обектите, се случи, защото не бяхме сами. Имахме съмишленици във ваше лице. И сме ви дълбоко признателни. Благодарни сме на всички страни-членки на ЕС, защото без европейските средства тези обекти щяха да останат покрити с праха от историята. Благодарни сме на Норвежката програма – без нея нямаше да възстановим десетки паметници на културата.

Изключително сме благодарни на Америка – за възстановените църкви в Несебър, за реновираната Епископска базилика в Пловдив, за уникалната морска експедиция на американски, британски и шведски изследователи, в която участваха и наши археолози. Няма да забравим помощта на Япония за Александровската гробница край Хасково, нито тази на Азербайджан – за обновяването на хълма Трапезица във Велико Търново.

Дължим нашата благодарност на Турция, че възстанови Желязната църква в Истанбул, на Италия – за паметника на хан Ацтек, на Монголия – за паметника на Кирилицата. Щастливи сме, че Русия донесе в България меча на първия владетел – хан Кубрат. А Франция направи най-голямата реклама на българската история с тракийската изложба в Лувъра като превърна главата на тракийския владетел Севт Трети в световна атракция, видяна от над 4 милиона жители на планетата.

Няма да успея да изброя цялата международна помощ. Но е факт, че и благодарение на нея Чудесата на България вече се превърнаха в новата ни визитна картичка пред света, която за държавата носи гордост, приходи и инвестиции, а за десетки хиляди българи, заети в сферата на културния туризъм  – сигурни доходи и нормален живот.

Затова и днес, в началото на Дългото сбогуване с пандемията, ако мога да цитирам Реймънд Чандлър, в началото на туристическия ни сезон, с осигурена максимална безопасност в целия туристически сектор, се надяваме отново на вашата подкрепа. Да окуражите вашите туристите да дойдат у нас. И то не само на плажовете, на зимните писти, но и да видят Чудесата на България.

Защото уверявам ви, културно-историческият туризъм е на европейско ниво и със сериозен ръст последната година, въпреки пандемията.  По-късно ще имате възможност да чуете от кметовете, от археолозите за всички маршрути и обекти. И съм сигурна че от тях ще получите лична покана за гостуване и няма да съжалявате, ако я уважите.

А каква е историята  за обектите - ще научите от книгата – „Чудесата на България, легендите“, която специално за вас преведохме на английски, немски и руски език. С нея ще отидете подготвени, с характерната за всяко чудо легенда, разказвана от поколение на поколение през вековете.

И накрая. Уважаеми посланици,

Един от най-големите хумористи на планетата Кин Хъбърт, обичаше да казва, че „Дипломатът е човек, който ви позволява да говорите всичко, което желаете, докато получава всичко, което той желае“.  В този смисъл, благодаря, че ми позволихте да ви представя България – като страна на Чудесата, през призмата на националната кампанията, която заедно с колегите ми от вестник "Стандарт" провеждаме вече 10 години. Именно защото отстоява каузата за паметта на нацията, независимата медия "Стандарт" успя да събере месечна аудиторията от 1,7 милиона българи у нас и в чужбина.

Ще се радвам, ако приемете тези наши срещи да станат регулярни. А ние, като информационна кампания, от своя страна сме отворени както за съвместни събития, включително и за представяне на вашите родни чудеса пред широката българска аудитория – и като опит, и като успехи, и като ноу хау.

Надявам се,  че присъствието ви тук ви превръща освен в представители на вашите страни, вече и в посланици на Чудесата на България по целия свят. Това със сигурност ще ви осигури едно огромно предимство. А именно – ще ви даде най-сигурния ключ към уникалния код на българската душевност. Опознавайки я, това ще ви гарантира и успешна посланическа мисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай