Чудесата на България събират дипломатите

В навечерието на празника на българската култура: Уникален прием в кралската резиденция на Мароко, вицепрезидентът Йотова - специален гост

Чудесата на България събират дипломатите | StandartNews.com

В навечерието на празника на българските букви и култура, посланикът на Мароко у нас Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи направи невероятен жест към безценното българско културно-историческо наследство. Кралската резиденция на Мароко отваря в 18 ч. широко врати, за да посрещне дипломатическия корпус. Темата на приема е "Дипломация на чудесата" и е посветен на 10-годишнината от най-голямата ни национална кампания за опазване на наследството и развитие на културния туризъм - "Чудесата на България", разработвана от журналистите на "Стандарт".

В невероятната градина на резиденцията в София, се събират на едно място представителите на чуждите мисии в България,  водещи археолози, кметове, музейни работници, шефове на университети, носители на призове за възстановяве и развитие на културно-историческото ни наследство.

Специален гост на събитието ще е  вицепрезидентът Илияна Йотова.

Еврокомисарят по иновации и култура Мария Габриел изпрати до участниците в приема и специален поздравителев адрес.На приема се очаква да присъстват министърът на туризма Стела Балтова, министърът на културата професор Велислав Минеков.

Водещ на церемонията ще бъде Поля Кацамунска, професор в УНСС. Университетът на 21 май празнува 101 години от създаването. Специален поздрав ще отправи към гостите на приема и ректорът на висшето учебно заведение професор Димитър Димитров.

Пред дипломатите за първи път ще бъде показано новото издание на английски език на уникалната книга "Легенди за Чудесата на България". Тя вече излезе на български, руски и немски езици. Книгата е безценен пътеводител както за чуждите туристи у нас, така и за всяко българско семейство, което е решило да си подари ваканция из най-знаковите символи на културно-историческото и природно наследство на страната ни. Изданието е невероятно, защото за първи път събира на едно място митовете и преданията за най-магнетичните чудеса на България.

Среща на българското и мароканското културно наследство ще се състои на приема. Гостите ще имат възможност да се насладят на фолклорните изпълнения на деца от Френската гимназия, след което да видят ревю на традиционни марокански одежди.

Събитието бе анонсирано още на 17 март, когато кампанията "Чудесата на България" отличи на бляскава церемония топ 10 на Чудесата на десетилетието. Наградите връчи българският еврокомисар Мария Габриел, която бе в София специално за събитието, както и посланикът на Мароко.

В юбилейната десета година на най-голямата национална кампания за опазване на културно-историческото наследство на България посланиците ще чуят в петъккак обновените дворци, крепости, паметници, светилища и манастири блестят с нова светлина и всяка година събират възхищението на стотици хиляди български и чуждестранни туристи.

С кампанията, създадена с откриването на мощите на Св. Йоан край Созопол, си поставихме за цел да съхраним българския код и да изтрием праха от историческите обекти. Днес много от тях са вече европейски туристически атракции.За цялото десетилетие Чудесата от славното ни минало останаха единствената обединителна кауза за българите, повод за национална гордост и самочувствие.

Улисани в чудесиите на десетилетието, които едва преживяхме, пропуснахме и чудото, което се случи: България се завърна на картата на европейското културно наследство, там където й е било отредено мястото още от най-дълбоката древност - със своите на 57 000 артефакта от 7 епохи и трето място в богатата съкровищница на Европа след Гърция и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай