Стефка Костадинова: Запазих олимпизма от партийни разпри

Стефка Костадинова: Запазих олимпизма от партийни разпри | StandartNews.com

Най-успешната българска атлетка Стефка Костадинова е начело на Българския олимпийски комитет вече два мандата. Утре тя ще се изправи срещу бившите ръководители на спорта в България Васил Иванов - Лучано и Весела Лечева в битката за поста председател на БОК. В кариерата си като спортист Костадинова печели всичко. Олимпийска шампионка от игрите в Атланта 96. Носителка е на 7 златни медала от световни първенства на открито и закрито. Също така е еврошампионка в зала и на открито. Световният й рекорд в скока на височина от 209 см. поставен през 1987 г. все още не е подобрен. Първата българка, приета в залата на славата на световната атлетика. Пред "Стандарт" Костадинова разкри с какви чувства ще се яви на Общото изборно събрание на БОК.

- Госпожо Костадинова, какво ви кара да се кандидатирате за трети мандат като председател на БОК?

- Когато през 2005 г. се кандидатирах за първи път за председател на БОК, за поста имаше още много претенденти. Годината не бе добра за българския спорт. Имахме изключен член на МОК. Държавата бе стартирала кандидатурата на София за домакин на зимни олимпийски игри през 2014-а. През февруари 2006-а престояха зимните игри в Торино. Така че поехме с моя екип националния олимпийски комитет в много труден момент. Малко след това бях приета от президента на МОК Жак Рох. Тогава той ми каза, че БОК е член на семейството на МОК и от каквото имам нужда - да се обръщам директно към него. В тази връзка мога да кажа, че през годините до сега не сме загубили влиянието си, нищо че нямаме член на МОК.

- Каква е равносметката ви за последните 8 г.?

- Създадох много силен и можещ екип. Благодаря от сърце на моите заместници Стефан Цветков, Вальо Йорданов, проф. Лъчезар Димитров. Те са ми помагали през цялото време. Според мен през тези 8 години свършихме достанеща. Направихме летните младежки фестивали в Албена, които сега навършват 6 години. В тях участват ежегодно над 600 деца. Тази година стартирахме и зимните младежки фестивали, и то с участието на над 200 деца. Съхранихме Националната олимпийска академия, която е една люпилня на млади хора. Продължихме да издаваме алманаха на БОК и да подкрепяме различни други издания. Доколкото можем, подпомагаме финансово дейността на олимпийските федерации в България, тъй като ние не сме на държавна издръжка, а разчитаме изцяло от спонсори, на които сърдечно благодаря. Успяхме да осигурим по-високи олимпийски стипендии. Подобрихме работата по програмата Олимпийска солидарност за подготовка на треньори. Осигуряваме екипировката и цялостната организация по участието на българските състезатели на олимпийски игри, което не е никак малко като работа и отговорности. Активно работим с МОК. Само през последните 4 години по моя покана и по покана на олимпийските федерации България е посетена от 17 членове на МОК. Над 70 мои колеги от олимпийските ни федерации активно работят в ръководните структури на големите международни федерации, което също е много силно лоби за българския спорт. Успяхме да помогнем за вдигането на пенсиите на олимпийските медалисти. Имаме работещи арбитражна и дисциплинарна комиси към БОК. Не са малко нещата, които сме направили с този наш малък капацитет. Все пак ние сме обществена организация.

- А какво не успяхте да свършите през двата си мандата?

- Трябваше да бъда в по-тесни връзки с федерациите. Повече да работят отделните комисии в БОК. За мен недостатъчно използваме специалистите и методистите от Националната спортна академия. Слава Богу, за тези 8 години успях да запазя това, което бяха направили моите предшественици. Това е "не" на партийната намеса. БОК трябва да е надпартиен.

- Какво е нужно на БОК, за да е активен в своята дейност?

- Активността за мен е да се работи неуморно. Да си постоянно с проблемите на спортистите. Именно заради това вратите на БОК са широко отворени. Тук идват много спортни хора и аз нямам усещането, че сме капсулирана структура, както твърдят някои. БОК е дотолкова активен, доколкото няма държавна намеса. Ако има такава, ние ставаме придатък към държавата и тогава трябва да спазваме политиката, която ти се налага.
- Двама бивши ръководители на българския спорт ще се изправят срещу вас на 9 май. Това притеснява ли ви?
- Не. Напротив. Всеки един има своите качества. Ние живеем в демократична държава и всеки има свое собствено мнение. Абсолютно не съм притеснена и няма от какво да се срамувам и да се плаша. Като спортист съм минала целия този път и мисля, че един голям спортист първо трябва да е голям човек и да има голямо сърце и душа, с достойнство да побеждава и да губи. Той затова е голям. Пак повтарям. Не съм се вързала и омъжила за този пост. Аз искам пълен феърплей и няма да чуете една дума да кажа против господин Лучано и против госпожа Лечева. Всеки от нас има своя път. Но за да върви спортът, не трябва да се делим на отбори. Трябва да сме едно цяло. Гледам политическите дебати в сутрешните блокове по телевизиите и мога да кажа, че това което става, е много грозно. Това е и причината аз да не се съглася да излезем на дебат по телевизията. Няма смисъл да правим циркове и панаирища.

- Конкурентите за вашия пост твърдят, че през годините БОК не е направил нищо за развитието на българския спорт?

- Тук нямам коментар.

- Трябва ли държавата да помага на БОК?

- Държавата помага, като обезпечава всяко едно участие на зимни и летни олимпийски игри, а също така и на младежките олимпийски фестивали. Държавата много ни помага и при децата, лишени от родителски грижи.

- Когато поехте БОК, почти нямаше спонсори, а сега те са доста, и то сериозни. Как успяхте?

- Много съм благодарна на всички, които помагат на БОК. На Първа инвестиционна банка, на "Каменица", на БМВ, Софийска стокова борса, Джет сет, Биогейм. При положение, че цял свят се намира в толкова тежка финансова криза, тези хора ни помагат. Трябва обаче да се помисли за хората от бизнеса които обичат спорта и за тях да има облекчение на данъците. Държавата не е бездънна яма.

- Може ли правомощията на БОК да се увеличат?

- Това пак е свързано със законодателни промени и зависи от държавата. В доста държави олимпийските комитети изпълняват функцията на спортно министерство и през тях минава всичко.

- Мираж ли е олимпийският ни комитет да стане нещо подобно на италианския, който е основен фактор в спортния живот на Италия?

- Не е мираж, но трябват законови промени. Първо обаче нека минат изборите и да се създаде правителство. Хората да се успокоят. Малко да си вземат въздух и да са спокойни за хляба си. Толкова хаос и скандали видяхме напоследък. Аз и затова не съм се захванала с политиката. Аз не мога да лъжа. Аз си имам собствено мнение и си го отстоявам. До вчера тези хора се плюят, а после се коалират. Това не е нормално, поне за мен като човек и като българка. А вярвайте ми, че аз като име не съм подмината от предложения от страна на политици.

- Трябва ли политиката да се намесва в спорта?

- Не. Според мен за всяка държава спортът е лицето пред света имидж, както у нас са художниците, фолклорът, певците, културата. Политиката трябва да се съобразява със спорта, а не обратното.

- Успяхте най-накрая да извоювате собствен дом за БОК. Кога да очакваме той да приеме олимпийския комитет?

- Радвам се, че в началото на втория си мандат успях да извоювам БОК да има своя собствен дом. Той е в центъра на София на улица "Шипка", но все още е на груб строеж. БОК все още няма такъв финансов ресурс. В тази връзка много често завиждам на моите колеги по света, които ме канят. Според мен тук трябва държавата да помогне, защото все пак това си остава имот на държавата.

- Нужно ли е финансирането на олимпийската подготовка да е на разпореждане на БОК?

- Идеята е добра, но трябва държавата да го иска. И на тримата кандидати ни е ясно, че това няма как да стане от днес за утре. Първо трябва да има промени в закона за спорта, а и да се променят други нормативни актове. Аз обичам да бъда честна и откровена. Първо, ние не знаем как ще се сформира правителството. Второ, не знаем кой ще е премиер и кой министър на спорта. Така че, ако това нещо го искат олимпийските федерации, Олимпийският комитет ще даде всичко от себе си, за да бъде техен защитник, партньор и гарант. Спорт се прави отдолу, от основата на пирамидата. От спортните училища и клубовете, треньорите, федерациите. Аз заставам и зад искането на федерациите за промяна на нормативната уредба, която ги задължава да правят обществени поръчки. За мен държавата трябва да прави обществената поръчка, но след като се консултира със съответната федерация и спази международните изисквания.

- Ще запази ли борбата мястото си в програмата на олимпийските игри?

- Вътрешно много се надявам това да стане. Направих достатъчно с моите контакти, за да подкрепя този най-успешен български спорт. Убедена съм, че през септември, когато този въпрос ще се разисква от МОК, цял свят ще бъде щастлив и борбата ще остане в олимпийското семейство

- Как върви подготовката на олимпийците ни за игрите в Сочи 2014?

- Федерациите вече са ни изпратили спортистите, които са покрили квоти. И ние ще им изплащаме стипендии от по 1500 долара на месец. Годината е важна за нас. Знаете, че ние сме по-силни в летните спортове, но нека не забравяме Екатерина Велика (б.ред. Екатерина Дафовска). Кой през 1998 г е очаквал, че България ще има олимпийска шампионка от зимни игри!

- Ангажиментите ви начело на БОК пречат ли ви да обръщате повече внимание на семейството си?

- Ако кажа не, ще излъжа. Моите мъже са свикнали и аз искам да им благодаря, че имам прекрасно семейство. Имам мъж до себе си и голямо момче на 18 години. Имам си моите приятели и място в спортните среди, така че на 9 май спортните хора ще решат. Глас народен, глас Божи.

- Какво трябва да се промени в българския спорт, за да не запишем по-слабо представяне на игрите в Рио от това в Лондон 2012?

- Трябва сериозно финансиране в спортните училища, в треньорите, в методиката, клубовете, федерациите, базите и в самочувствието на спортистите.
Пламен Вълков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай