Стефан Диомов: С Гого си отиде и част от мен

Стефан Диомов: С Гого си отиде и част от мен | StandartNews.com

Стефан Диомов днес празнува датата на своето рождение - това се случва в средата на миналия век в Бургас. Първата му песен е "Балада", която веднага печели тогавашния младежки конкурс. Следват популярните и сега "Интимно" и "Къде си". През 1982 г. "Приятели" е обявена за "Мелодия на годината" от БНТ. През 1992 г. "бащата на тониките" основава и група "Горещ пясък" в Бургас, в която участва големият бард и композитор Пламен Ставрев. Междувременно започват скандалите в "Тоника" и "Тоника СВ" . Диомов дори им забранява да пеят хитовете му, но през 1994 г. успява да изглади споровете и събира членовете във "Фамилия Тоника". Новата формация има изключителен успех, а "Здравей, как си, приятелю" печели годишната класация на БНР за 1995-а. През 1996 г. възражда конкурса "Бургас и морето". Евъргрийните му са събрани в троен диск. "Стефане, моля се да си жив, здрав и щастлив." Така поздрави чрез "Стандарт" големия композитор Ваня Костова. "Творецът трябва да обича, за да има вдъхновение. Ние сме като лекарите - учим се цял живот", добави тя.

 


Стефан Диомов е любим човек и за музикантите от вокална група "5-те сезона", която също има голям успех. "Двете момичета са пролетта - хубави и красиви, двете момчета са лятото - свежи и слънчеви. Аз пък съм есента и зимата. За съжаление моят биологичен път е към края си. Това обаче не означава, че съм изчерпан или изморен, или че листата на моето творческо дърво окапват. В никакъв случай. Имам планове за няколко години напред. Имам още много луди мисли в главата си и никога няма да се отърва от тях и слава Богу. Много ми е болно за това, което стана с "Тоника". Може би всички сбъркахме. Получих тежки думи от тях, без да съм ги заслужил. Просто настъпи колективно оглупяване. Бяхме над 30 години заедно. През това време вероятно са се натрупали омрази. Бил съм цял живот диктатор, аз и сега съм диктатор. Но не може да бъде по друг начин в една група."

 

 

- Господин Диомов, да сте жив и здрав! "...През залез и обиди, високо застани...", пеят вашите колеги от ФСБ. Вие как се чувствате днес?

 


- Благодаря ви! Казвам си, че залезът е все още пред мен - рано е още, а за обидите - стискам зъби и не им позволявам да ме наранят. Не всякога успявам, но такъв е животът! Радостен съм, че ме поздравяват много близки хора.

 

- Бихте ли казали отново: "Здравей, как си, приятелю"?

 


- Да, разбира се - отново и отново! Пея тази песен на хиляди места и чрез нея разговарям!

 


- Може ли да се предаде едно морско чедо?

 


- В живота си имам победи и поражения. Живея като сред буря, но все още давам "пълен напред"! Правя концерти, създавам песни и я карам, "даже страхотно я карам"!

 


- Коя ви е най-голямата радост, но и най-голямата мъка през тези години?

 


- Най-голямата ми радост са успешните ми песни, които понякога щастливо ме застигат. Песни, изпълнени от различните формации на "Тоника", Тони Димитрова, Пламен Ставрев, новата ми група "5-те сезона" и други. А най-голямата ми мъка е, разбира се, загубата на приятели... На Пламен Ставрев, на Гого... С Гого бяхме много близки и с него си отиде и част от мен.

 


- Защо се насочихте и основахте "Тоника", а не рок група - там успехът може би щеше да е още по-голям?
- През 1968 година не разбирах точно какво правя - просто следвах себе си.

Имах късмет

Тогава песента беше на голяма почит и скоро събрах съмишленици. Създадох първо оркестър със солисти. Кръстихме се "Тоника". По-късно, през 1972-ра, се роди вокалната група. Тя наследи същото име. Рок музиката ми харесваше, но истинската ми любов беше мелодичната популярна песен. Тя ме завъртя с шеметни обороти и така до днес.

 


- Искахме свобода - получихме я. Сега обаче защо почти няма свободни песни, които да запеем всички?

 


- Песни има, но като че ли те са комерсиални и повърхностни. Живеят месец-два и умират. Моето поколение автори и до ден днешен се радва на успеха на хитове, създадени преди 40 години - и то по време, в което имаше строга цензура. Днес има свобода, но няма стойностни композиции. Парадокс ли е това? Нямам отговор - може би времето е такова, но вярвам в талантливите млади хора и съм сигурен, че нещата ще се променят.

 


- Какво ще правите оттук нататък?

 


- Това, което правя и досега - песни и концерти. Не ми омръзва и все още ми е интересно. Вече 6 години работя с "5-те сезона".

 


- Коя от двете песни бихте избрали - "Ролинг стоунс" с Let's spend the night together или "Бийтълс" с Love me do?
- Разбира се, че "Бийтълс"! Те са моите фаворити за всички времена!

 


- Спасение ли е метълът от чалгата?
- За съжаление мисля, че

от чалгата спасение няма

Тя ни дебне отвсякъде. Лошото е, че доста хора свикнаха с нея и й подражават във всичко, което тя им диктува.
- За какво си мислите в дните на равносметка?

 


- Имаме повод за толкова радости. Стига толкова омраза! Досега съм написал стотици песни, участвал съм в хиляди концерти и винаги за финал казвам едно и също: "Хора, да бъдем по-добри и да се обичаме повече!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай