Понеделник,

Стана ясно кой и къде ще плаща по-скъп ток

От: Иван Ангелов -
3702
Стана ясно кой и къде ще плаща по-скъп ток
A
A
A

Това лято храните може и да поевтинеят, но токът ще поскъпне. Това предвещават заявленията на доставчиците на електроенергия, внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. На пръв поглед промените не са драматични. Но дяволът е в детайлите - като т. нар. цени за пренос и за достъп, заради които сметките стават все по-неразбираеми за обикновения човек, пише "Сега".

Компанията ЕВН, която обслужва Североизточна България, иска корекция на тарифата си за битовите си клиенти с 1,6% нагоре през идния регулаторен период.

„Електрохолд“ - доставчикът за Западна България, включително София, смята да запази цената за тока пред деня, но да увеличи цената през нощта, при това двойно. Ако КЕВР одобри предложението, в столицата и околността, ще плащат по най-скъпата нощна тарифа - 0,041 лв./kWh. За сравнение в другите два района на страната заявките са за 0,02 и 0,021 лв.за киловатчас в периода 22.00-6.00 ч.

"Енерго-Про“, снабдителят на Югоизточна България, не планира да вдига цената на ел. енергията. Но иска да промени начина, по който начислява т. нар. цена за достъп. Сега за "достъп" до електроразпределителната мрежа абонатите плащат по 0,00885 лв./kWh. Но от 1 юли предприятието предлага цената за достъп да стане 0,02601 лв. и да се пресмята не в киловатчас, а в киловати на ден. Това означава, че дори потреблението за месеца да е нула, за апартамента/къщата/вилата ще плаща за осигурена мощност. Което е вариация на старата идея за такса "мощност", или такса "електромер" - електрокомпаниите отдавна напират да получават приходи за всеки присъединен към мрежата имот, независимо дали ползва ток или е необитаем.

Не е ясно дали енергийният регулатор ще одобри тази иновация на групата "Енерго-Про". Ако това се случи, вероятно и другите доставчици ще въведат фактуриране в мегавати на ден.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com