Стабилността вдига рейтингите

Стабилността вдига рейтингите | StandartNews.com

Кабинетът и партиите във властта увеличават подкрепата

Растящо доверие към правителството и повече оптимизъм, подхранван от усещането за стабилизация. Това сочат резултатите от януарското проучване на "Галъп Интернешънъл".

Наблюдава се и увеличаваща се подкрепа за повечето партии в парламента в сравнение с декември, освен за ДПС, Патриотичния фронт и "Атака", при които има спад от средно 0.5%.

Най-силно се увеличава подкрепата за БСП - с 1.7% до 14.9%, и за Реформаторския блок - с 0.6% до 5.1%. При ГЕРБ и АБВ увеличението е съответно с 0.2% и 0.3%.
Не е приключила положителната инерция в общественото мнение, която се наблюдава след изборите и съставянето на

правителството, коментират от "Галъп". Кабинетът "Борисов 2" вече е с доверие от 28%, а недоверие - 56%. Това е чувствително по-благоприятна картина спрямо няколко месеца по-рано, когато недоверието достигаше и до около 70%.

Министрите стават по-разпознаваеми

но по традиция недоверието изпреварва доверието. В рейтинга на членовете на кабинета веднага след премиера Бойко Борисов (33%) по доверие се нарежда Лиляна Павлова с 29%, но най-голям скок спрямо декември отбелязва Петър Москов. Симпатиите към здравния министър са скочили от 14 на 27 на сто.

По традиция политиците с най-високо доверие остават Кристалина Георгиева (54%) и Йорданка Фандъкова (45%). Расте и подкрепата към главния прокурор Сотир Цацаров (19%). Фиаското на Николай Бареков логично пък срина доверието към него до 2%, докато недоверието удари 88 %.
В края на третата година от президентския мандат

Росен Плевнелиев има одобрението на една трета от запитаните

а на обратното мнение са над 50%.

Политическата стабилност увеличи оптимизма и за родната икономика. През януари например, негативни очаквания стабилно споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна. Подобряване очакват по-малко от една пета. Двата пика на тревога за икономиката от началото на века насам бяха късните фази на мандата на Сергей Станишев и на първия мандат на Бойко Борисов. Тогава негативните оценки стигаха и до две трети, а проявата на политическа алтернатива и смените във властта разсейваха тревогата.

В личен план очакванията за материалното положение на собственото домакинство остават негативни през януари, но в по-умерена степен в сравнение с общите икономически очаквания. Видимо по-отчетлив е делът на отговарящите с неутрална опция ("ще остане същото").

На въпроса "Накъде върви България?" една пета казват "към по-добре", а около 60% - "към по-зле". "Ножицата" между негативни и позитивни оценки изглежда по-затворена в сравнение с лятото, отбелязват от "Галъп".

Редовното изследване е проведено от 9 до 15 януари 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1009 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай