Срещу войната по пътищата - десетки на протест в София

Протестът във връзка с инцидента се организира във фейсбук

Срещу войната по пътищата - десетки на протест в София | StandartNews.com

Десетки граждани се събраха на мястото на катастрофата, при която загинаха две млади жени на 22 и 26 години, в района на бул. „Черни връх“, при метростанция „Европейски съюз“ в София. Част от тях положиха цветя в памет на жертвите. В този момент те излязоха на кръстовището и блокираха движението в знак на протест срещу случилото се, предаде БТА.

За инцидента, причинен снощи около 23:10 часа беше задържан 36-годишният Георги Семерджиев. Според данните до момента автомобилът, който е управлявал, се е движил от НДК с висока скорост,  ударил е таксиметрова кола на кръстовището на бул. „Арсеналски”, след което се е блъснал в асансьора на метростанцията. От силния удар колата се e разцепила на две и едната половина удря смъртоносно двете момичета, които по това време са се движили извън пътното платно. След инцидента, шофьорът успява да избяга.

Пред БТА млад мъж определи случилото се като трагедия. Според него причинителят на катастрофата е трябвало да бъде осъден още след като е било установено няколко пъти, че е извършвал нарушения по пътищата. „Въпрос на време е било да убие някого“, добави той и изрази надежда да има справедливост.

Друг гражданин коментира, че извежда дъщеря в градинката в близост до мястото на катастрофата. „Това е нещо, което ще ме накара да емигрирам, не държава или нещо друго, а такива хора“, каза той.

На въпрос дали по-строги санкции при повтарящи се нарушения на Закона за движение по пътищата могат да окажат влияние при намаляване на пътния травматизъм и по-безопасното шофиране мъжът заяви: „Не мога да кажа дали по-сериозни законодателни промени ще помогнат. Аз наистина не мога да разбера това що за безочие е, какво трябва да направи един закон, за да предотврати тази липса на морал“.

Протестът във връзка с инцидента се организира във фейсбук. Организаторите посочват, че целта му е да бъде поискана сметка от отговорните, както и уволнения на тези, допуснали Семерджиев да се движи безнаказано по пътната мрежа. Също така се настоява за предприемане на спешни акции срещу всички останали шофьори с „десетки нарушения на пътя“, както и да се предвидят по-строги санкции за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай