Средновековен ужас: Изтезавали възрастни хора в дома във Варна

Това установил екипът на омбудсмана Диана Ковачева

Средновековен ужас: Изтезавали възрастни хора в дома във Варна | StandartNews.com

В домовете за стари хора не се зачитат правата на хората и има случаи на изтезания. Това констатира пред bTV омбудсманът Дияна Ковачева. Неин екип е посетил дома във Варна. Това е пореден път, в който отчитаме нечовешко и унизително отношение, посочи тя. Редица нередности са констатирали от екипа на омбудсмана. Съвсем нормално е, че е отказан лиценз на подобен дом, отбеляза Дияна Ковачева. 

 Тя обясни, че екипът на омбудсмана е открил мръсни чаршафи, пренаселено, както и бивша баня, която е превърната в стая. Смесват се хора с различни типове заболявания, каза Ковачева и запита дали видеонаблюдението в дома е работило адекватно. Подобни домове не трябва да работят и един ден, по думите ѝ. 

Ковачева недоумява защо нито една институция няма правомощия да затвори подобен дом. По отношение на високите цени, които поискаха топлофикациите за топлата вода и парното, Ковачева заяви, че компенсации за топлофикациите трябва да продължат. Тя обаче недоумява абсурдните искания за увеличение на цените и попита какво се случва с такса сградна инсталация. Ковачева настоя, че такса сградна инсталация трябва  да се повиши, като такава се плаща и от хората, които не ползват парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай