Вълчев спря джендърската анкета в училищата

Еврокомисарят Тибор Наврачич уверил Вълчев, че въпросът ще бъде решен

Вълчев спря джендърската анкета в училищата | StandartNews.com

Анкетата сред ученици със скандалния въпрос за пола им е спряна у нас. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, който присъства на открит урок в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски". Той допълни, че има уверение от Еврокомисията, че въпросът ще бъде решен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Вълчев даде заден за джендърската анкета

Инструментът SELFIE, който по принцип има за цел да оцени дигиталните умения на децата, предизвика масовото възмущение на родители и учители, защото събира лична информация за децата. Най-скандална е графа "пол", която съдържа 4 възможни отговора: момче, момиче, друго и предпочитам да не отговарям. Анкетата се проведе в 900 училища.

Заради това министър Вълчев обеща, че ще поиска от ЕК да направи промяна във въпроса или той да отпадне от въпросника. Пред журналисти днес той обяви, че има уверение, че това ще се случи.

"Имам предварително писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, в което той ме уверява, че ще намерят техническо решение за анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, но все още нямаме предложение за конкретно решение", заяви Красимир Вълчев.

"Този въпрос не е задължителен за целите на въпросника - да оцени дигиталната подготвеност на училищата, като той е един от двата статистически въпроса в инструмента SELFIE", обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай