Спокойно - котето и кучето няма да ви заразят

При тях става дума за съвсем друг вид вируси

Спокойно - котето и кучето няма да ви заразят | StandartNews.com

Покрай общата паника с епидемията хората започнаха да се плашат дали може да стане инфекция и чрез домашните им любимци.А те присъстват в много семейства. Ето коментирати на специалистите.

"Кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, но те се различават от тези при човека и трябва да бъдат разграничавани.

От коронавирусни инфекции могат да боледуват бозайници и птици. Но при почти всеки вид причинителят е специфичен и различен.

При кучетата има и друг вид заболяване. Това е така наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика - силно изразена кашлица и респираторни проблеми.

Само че тя е причинена от съвсем друг вид причинител - Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална инфекция (Bordetella bronchiseptica).

Тук отново става дума за 2 различни заболявания, които няма как да бъдат пренесени от животно на човек, твърдят ветеринарни лекари.

На практика кучето и котката не могат да се заразят с новия човешки коронавирус.

. Следователно и човек няма как да се зарази с кучешки или котешки коронавирус. Коронавирусните инфекции при кучето и котката са известни от доста години и досега няма случай на заразени хора с този вид причинители. За тях дори има ваксини", допълват ветеринарните специалисти...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай