Спират ли да растат цените на храните? Синдикатите ни попариха

Без съмнение предприемането на каквито и да било мерки не е излишно

Спират ли да растат цените на храните? Синдикатите ни попариха | StandartNews.com

Въобще не е ясно дали мерките на служебното правителство за намаляване на цените ще сработят, но е по-добре от нищо. Това заяви в интервю за бТВ председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той изрази съчувствие към пострадалите от земетресението хората в Турция и Сирия.

„Не зная дали мерките но новото служебно правителство ще сработят, но без съмнение предприемането на каквито и да било мерки не е излишно. В условията на пазарна икономика, за да постигнеш желаните ефекти, трябва врече и политическа вола. Служебното правителство разполага с ограничен времеви ресурс, а и зад него няма партийна политическа воля“, обясни той.

Димитър Манолов каза още, че не е лесно да се укротят цените, защото се изисква „извършването на огромен масив от действия“. Освен това според него в институциите се изисква човешки капацитет – хора, които да могат да работят с определен инструментариум.

„КЗК и КЗП не са създадени с тази мисъл. Те са създадени със съвсем друга идея. Да, могат да им бъдат вменени подобни функции, но трябва да им се предостави и съответният инструментариум, с какъвто те не разполагат“, обясни той.

Димитър Манолов обясни, че не бива да се правят сравнения на парче, когато се говори за цените у нас и в други държави. „Едно може да е по-евтино, но друго ще е пет пъти по-скъпо“, каза той.

Относно доходите председателят на КТ „Подкрепа“ повтори, че не са доволни от начина на увеличаване на минималната работна заплата, защото не са отчетени всички фактори. Той не се нае да прогнозира дали се очакват стачки, в кои сектори ще са те и кога ще се случат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай