Специалисти решават за лекуване на дете в чужбина

В бюджета за догодина има повече средства за здравеопазване, съобщи шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова...

Специалисти решават за лекуване на дете в чужбина | StandartNews.com

Мнението на медицинските специалисти е решаващо при лечението на деца в чужбина, каза в предаването „Неделя 150“ по БНР шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова в коментар на закриването на Обществения съвет към фонда.

„Когато на дете се налага и не може да му се окаже тази медицинска помощ в България, то ще заминава, както досега да се лекува в чужбина, но искам да подчертая, че трябва да се върви и в другата посока - да се търсят варианти на привличане на специалисти, които да обучават наши лекари“, каза Дариткова.

„Тези два процеса могат да текат едновременно - от една страна да не се застрашава живота и здравето на децата, когато се нуждаят от своевременна медицинска намеса, която не е възможно да се окаже в България, от друга страна ние да развиваме нашата медицинска наука“, обясни тя.

В бюджета за догодина има повече средства за здравеопазване, подчерта д-р Дариткова: “Имаме много повече средства и за извънболничната медицинска помощ, за плащанията за дентални услуги, за плащанията за медико-диагностична дейност, повече средства има и за болнична медицинска помощ“, поясни тя.

“Имаме 17 милиона повече за първична извънболнична медицинска помощ , сравнено с първоначалните показатели на бюджета за миналата година“, каза тя и подчерта “аз смятам, че има достатъчно резерв, за да се осигури повече профилактика. В същото време ние трябва да търсим варианти наистина за оптимизиране на болничната помощ, така че там да попадат само тези случаи, които нямат възможност да бъдат лекувани в извънболнична помощ – няма как революционно да се промени това съотношение“, каза още Дариткова.

“От друга страна е важно да се подчертае, че в този бюджет ясно се дефинират какви видове медицинска помощ могат да ползват и неосигурените лица, защото е важно ние като европейска страна да гарантираме достъп до спешна помощ и до интензивно лечение“.

На въпрос има ли нужда от промяна бюджета д-р Дариткова отговори така: “Голяма част от забележките, които бяха направени от заинтересованите, бяха отчетени и ние приехме голям процент и от предложенията на опозицията“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай