Спасиха дете със 70 см ножица в главата

Случаят ще бъде докладван на медицински форум

Спасиха дете със 70 см ножица в главата | StandartNews.com

Дете на 7 години със забито в главата острие от градинска ножица бе спасено в УМБАЛ-Бургас навръх Великден, съобщи пресслужбата на лечебното заведение. Случаят стана известен преди дни, но днес от болницата дадоха подробности за спешната уникална операция на детето от Айтос. То паднало върху инструмента, докато си играело в градината, твърдят родителите му. Ножицата е дълга цели 70 сантиметра, а ръждясалото й острие минава през цялата буза на хлапето и опира в черепа зад окото.

"Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален", коментираха лекари.

Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи. "В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията.
 Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести, съобщават от УМБАЛ-Бургас.

Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинските ножици с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай