Софиянски повален тежко от COVID-19

Вече цяла седмица той и жена му лежат в тежко състояние в семейната си къща

Софиянски повален тежко от COVID-19 | StandartNews.com

Вирусът COVID-19 е поразил бившия кмет на София Стефан Софиянски, както и съпругата му Алиса, твърди „Уикенд“, като се позовава на сподвижници на политика.

Вече цяла седмица 69-годишния Софиянски и неговата половинка лежат в тежко състояние в семейната си къща на ул. „Оборище“, а над тях бдят лекари от Военна болница и специално наета медицинска сестра.

Стефан Софиянски бил диагностициран с COVID-19 преди десетина дни, положителен PCR тест дала и съпругата му Алиса. В първите дни заболяването при тях протичало без симптоми, само със суха кашлица и загуба на обоняние. Впоследствие обаче картината и при двамата се влошила драматично. Бившият кмет на София не можел да диша и се наложило поставянето на кислородна маска в дома му.

Уплашен за състоянието и живота му, близък до Стефан Софиянски доктор спешно организирал постъпването на бившия кмет във Военна болница. Оказало се обаче, че там места няма и че популярния политик трябва да бъде настанен в болнична стая с още дузина пациенти.

„Спешно пробвахме да го настаним в Правителствена болница, където също има разкрито отделение за болни от коронавирус. Стефан обаче изненадващо отказа да влезе в болница въпреки критичното си състояние.

Той беше на мнение, че може да пребори болестта и в домашни условия, без да се налага да заема болнично легло с връзки“, коментирал пред „Уикенд“ дългогодишен сподвижник на популярния политик.

Така първия етаж на семейната къща на Стефан Софиянски спешно бил преоборудван в полева болница, а негови приятели – лекари се редуват и до днес на смени, за да наблюдават състоянието му.

Според близки до политика с неизменна усмивка, той вече е преживял най-тежката криза, но състоянието му все още е тревожно. Подобна е клиничната картина и при Алиса Софиянска. „И двамата са над средната възраст и не е невъзможно да се появят усложнения. Вследствие на заболяването, Стефан е отслабнал с 10 кила и е кожа и кости“, е лаконичния коментар на медицинските лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай