София става огромна сцена

Търсачи на силни усещания се впускат в маратон в Нощта на театрите

София става огромна сцена | StandartNews.com

След като Шекспир още преди векове ни обясни, че целият свят е сцена и всички ние сме актьори, през 2008-а французойката Елеонора Роси стартира своя проект Европейска нощ на театъра. Първо в прекрасния хърватски курорт Шибеник, а после и в други градове. Към акцията се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания. А от 2013-а - България, Белгия и Чехия.

Идеята е да се покаже качествено изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. За няколко часа столицата ще ври и кипи от арт страсти. Публиката ще надникне зад кулисите, ще се срещне с любими актьори, ще посети пърформанси, а представленията ще са с билети с намалени цени. Предвидени са работилници на открито, огнено шоу и циркови изпълнения, детска програма.

Народният театър се включва във фиестата със "Сирано дьо Бержерак" на Теди Москов с Деян Донков, Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, "Идиот 2012" на Десислава Шпатова със Снежина Петрова, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Владимир Пенев, Вяра Табакова, "Търси се стар клоун" на Ивайло Христов с Марин Янев, Стефан Мавродиев, Илия Добрев. Младежкият театър отваря врати за "Любовна песен" със Силвия Лулчева. В "Робин" на Анна Топалджикова и Тея Сугарева за "Възраждане" участва Леонид Йовчев.

Представленията в "Сфумато" ще са три - в 17,30 "Стари времена" от Харолд Пинтър, от 19 - "Медея, майка ми" на Маргарита Младенова и Иван Добчев и от 20,30 - "Последна чашка", също от Пинтър. В "Алма матер" на Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще играят от 19 часа до късно след полунощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай