Градският в София изби рибата! Бори се за престижна европейска награда

Столицата в топ 6

Градският в София изби рибата! Бори се за престижна европейска награда | StandartNews.com

На финала на състезанието EUROPEANMOBILITYWEEK са достигнали шест европейски града, както и в съпътстващия го MOBILITYACTION.

До края на престижните призове са стигнали португалският град Брага, София и Загреб за EUROPEANMOBILITYWEEK, както и Рим, Катовице (Полша) и Braine-L’Alleud (Белгия) за MOBILITYACTION.

Под егидата на ЕС, EUROPEANMOBILITYWEEK, подпомага на малки и големи градове да изпробват иновативни начини свързани с мобилността за устойчив транспорт в различни общности. На събитието през 2022 година са участвали 3000 града от 51 страни. Сред градовете с най – добри резултати е и София, заедно с Брага (Португалия) и Загреб (Хърватска).

Дугото събитие MOBILITYACTION насърчава организации да споделят своите позитивни практики и решения за мобилността.

Причината за отличието, което България и нашата столица София е „нови транспортни услуги, които комбинират по по-добър начин търсените от жителите на града условия за придвижване и намаленото въздействие върху околната среда“, според организаторите. Това, което предлагаме като транспорт са електробуси, потребителски приложения за мобилност, зелени коридори и нови и “по – достъпни” тарифи.

Към това можем да допълним, че София работи и по друг проект наречен InnoAir, който се развива в областта на замърсяването на околната среда, като използва мерки за облекчаване на трафика в столицата и не само. Това е част от по – мащабна Градски иновативни действия на ЕС ( Urban Innovative Actions).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай