Сряда,

София: 19 млн. за 15 детски градини през 2019 г.

От: Редактори -
A
A
A

"Деветнадесет милиона лева ще бъдат инвестирани в около 15 нови обекта". Това каза заместник-кметът на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" Тодор Чобанов на брифинг за журналисти в Правец.

Тодор Чобанов уточни, че една част от обектите се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация през календарната 2019 г. Това са детски градини с яслени групи в цяла София. Той посочи само някои от тях, които са особено очаквани. Това детски градини с яслени групи в кварталите "Овча купел", "Горна баня", район "Витоша", "Манастирски ливади". Това са места, в които през последната година има концентрация на младо население с деца, обясни той. "Ние сме длъжни да изграждаме нови обекти, така че да осигурим услугата за всички желаещи", изтъкна Чобанов.

Заместник-кметът на София добави, че съществените проблеми в последните години са в местата за децата, които са в яслената възраст. В градинска възраст броят на местата и през тази година е бил приблизително равен на броя на децата, които са кандидатствали да постъпят. По думите му чакащи има, защото родителите предпочитат едни детски градини за сметка на други. "Същественият проблем е в яслената възраст - там имаме между 4 000 и 6 000 места дефицит", посочи Чобанов. Затова акцентът през 2019 г. ще бъде върху изграждането на нови детски градини и ясли, изтъкна той. Това са обекти, които съчетават градинската с яслената възраст.

Големи усилия ще бъдат направени и в сферата на средното образование, отбеляза Тодор Чобанов. През 2019 г. ще се работи по 11 обекта. Това са различни училища на София. Той обясни, че се изграждат нови 6 спортни съоръжения в училищната и образователна инфраструктура. Това са салони в различни училища, които до момента нямат подходящи спортни съоръжения. Чобанов даде като пример Френската гимназия, в която няма подходящ физкултурен салон и през тази година ще се работи за неговото изграждане. Същото е било положението и в Първа английска езикова гимназия. "Както разширения се осъществяват, така и изцяло нов спортен комплекс. Така че образованието си остава водещ приоритет на политиката на Столична община", съобщи заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община Тодор Чобанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички