Сменят цвета на такситата. Кога?

Съюз "Такси" с поредица от предложения за законодателни промени

Сменят цвета на такситата. Кога? | StandartNews.com

Има идея да се смени цвета на такситата, но жълтото трябва да остане поне докато бъдат приети законодателни промени срещу нелегалните превози

За спешни промени в Закона за автомобилните превози и Наказателния кодекс, с които да бъде сложен край на нерегламентираните превози настояват от „Съюз Такси“ в позиция, изпратена до Народното събрание и Министерство на транспорта и съобщенията, пише Труд.

 От браншовата организация предупреждават, че са готови на протести, ако не бъдат приети законодателните им предложения.

Относно задължителния жълт цвят на такситата, той трябва да остане до приемане на промените в Закона за автомобилните превози, насочени срещу нерегламентираните превози, които в момента се извършват главно от автомобили с нежълт цвят, посочват още от бранша.

От браншовата организация поставят и въпроса за годините, до които един автомобил може да бъде използван като такси. Според тях, сегашното ограничение, такситата да са до 15 години, е добро и трябва да остане заради стареенето на материалите.

В момента в наредбата за таксиметровите превози няма изискване колко големи да бъдат такситата, но има изискване използваните за таксиметрови превози автомобили да бъдат най-малко с четири врати и да имат закрит багажник.

Електронните таксиметрови апарати да отпечатват не само датата и часа на завършване на превоза, но и началната дата и час, настояват още от „Съюз Такси“.

Така ще бъде сложен край на възможността некоректни таксиметрови водачи да „помпат“ сметката на клиента и да искат неоснователно висока цена за превоза. Ако на фискалния бон от електронния таксиметров апарат пише и часа на тръгване и клиентът смята, че го лъжат, ще може да се оплаче пред фирмата превозвач и пред контролните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай