Смайващ разказ на очевидец за трагедията в Боровец

Гръцките туристи най-вероятно сами са предизвикали лавината

Смайващ разказ на очевидец за трагедията в Боровец | StandartNews.com

Гръцките туристи, карали сноуборд и ски в района на “Маркуджик” 3, най-вероятно сами са предизвикали лавината. При свличането ѝ двама от тях успяха да се измъкнат от капана, но третият загина под снега. Според спасителите нито един от групата не е имал лавинен уред. Акцията продължи повече от пет часа.

Джери е индиец, който работи като планински водач в Хималаите. Дошъл в България като турист. Вчера около обяд се качил в района на “Маркуджик”. Там се запознал с гръцка група - сноубордисти и скиори.

„През нощта беше паднал нов сняг. Исках да стигна до “Маркуджик 3”, избягвайки лавиноопасните зони. В района се срещнах с гръцка група. Те се развълнуваха, не всеки ден виждаш индиец в планината, забавлявахме се“, започва разказа си той.

След това Джери се спуснал към Ястребец. Гърците обаче останали в района на “Маркуджик 3”. Разказва, че не били подготвени, тъй като не разполагали с лавинен уред и лопата.

“Лавинният уред приема и изпраща сигнали. Може да ти спаси живота, ако си с партньор в планината. Винаги е закачен за тялото. Когато доловиш сигнал и си на метър от него, трябва по най-бързия начин да разбереш дали под теб има тяло“, обясни той пред Нова.

Подозира, че съдбата на хората от гръцката група щеше да е различна, ако го бяха последвали към Ястребец. „Просто трябваше да се подготвят. Всички щяха да са живи, ако имаха моите уреди. На картата е ясно обозначено, че те са в лавиноопасна зона. Там отиваш на свой риск“, посочи Джери.

Сигналът за падналата лавина постъпва около 14:00 часа. На място спасителите виждат, че двама от групата са се изровили сами. Техният приятел – Момцис Константинос, обаче останал под преспите.

„Той беше затрупан на около 1,60 – 1,80 дълбочина. Акцията продължи около пет часа. Ако този човек имаше лавинен уред, вероятно щеше да стане по-бързо и евентуално нямаше да се стигне до фаталния край“, обясни Ангел Керкелев от ПСС-Боровец.

В издирването на мъжа участват четири спасителни кучета. Едно от тях е Макс, който има опит от акциите след земетресенията в Турция. „Задачата на Макс беше да хване миризма, която излиза от снега. Но беше много трудно, снегът беше много твърд“, заяви Георги Балабанов.

Според директора на Планинската спасителна служба е напълно възможно гърците сами да си причинили лавината. „Условията са такива, че трудно може да се прецени, но вероятно е била предизвикана от човек“, обясни Емил Нешев.

На този фон, от Българската лавинна асоциация предупреждават – опасността от лавини остава висока. „След дълъг сух период, при обилен валеж или силен вятър, има вероятност за лавини. В планината не може да разчитаме на късмет“, каза турист. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай