Разследват полицейското насилие на протеста. ГЕРБ бойкотира

Със 199 гласа “ЗА” депутатите създадоха временна комисия

Разследват полицейското насилие на протеста. ГЕРБ бойкотира | StandartNews.com

Със 199 гласа “ЗА” депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и палки от страна на МВР срещу протестиращите по време на бунта срещу кабинета "Борисов-3" миналата година.

ГЕРБ обаче й обяви бойкот. Партията на Бойко Борисов напусна пленарната зала още в първия работен ден на парламента. Повод бе общият отказ на депутатите да включат бившия МВР-шеф Младен Маринов във временната комисия.

Първоначално ГЕРБ предложи за членове от групата си Младен Маринов и Тома Биков. Но по искане на БСП кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали членове на комисията. И бе отхвърлена. Мотивът на БСП бе, че Маринов влиза в конфликт на интереси, защото е бил вътрешен министър в периода, който комисията ще проверява.

"Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести", заяви Стоян Мирчев от БСП. Социалистите припомниха, че искали изслушване на Маринов в пленарна зала, но той не се явил.

Тома Биков защити Маринов, обяви, че няма да участва и заедно с колегите си напусна залата.

Новосформираната парламентарна комисия ще разследва всички факти и обстоятелства по полицейските насилия на летните протести миналата година.Комисията ще се занимава и с разследване на подлушванията на политици, за които сигнал преди месеци даде служебният министър на вътрешните работи Бойкo Рашков.Над 2 часа продължиха в четвъртък дебатите за комисията.

Тя бе създадена по предложение на Николай Хаджигенов от "Изправи се. БГ! Ние идваме", който по време на продължилите повече от 100 дни протести бе част от Отровното трио. Хаджигенов бе избран за председател на комисията, негов заместник ще е проф. Николай Радулов ("Има такъв народ").

„Да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние дължим на българските граждани това", заяви Николай Хаджигенов.

„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“, каза по време на дебатите Младен Маринов. И настоя: "Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание. Нека комисията да излъчи проверките си, нека да бъдат субективни, но нека бъдат извършени проверки за анонимни сигнали за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания.“.

Борислав Сандов, който стана жертва на насилие по време на протестите, подкрепи създаването на комисията.

„БСП също ще подкрепи комисията. Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители“, настоя червеният депутат Иван Ченчев.

Лидерът на „Изправи се. БГ. Ние идваме“ Мая Манолова заяви, че коалицията разполага с доказателства за незаконно подслушване на граждански активисти, на журналисти и на опозиционни политици през последната 1 година.

„Най-циничното и най-възмутителното е, че по-голямата част от прилагането на СРС-тата е правено по досъдебни производства за държавен преврат и метеж“, отчете Манолова. И съобщи, че целият офис на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ е бил подслушвана.

“Не искам българи да се обръщат срещу българи. Момчета ги беше срам да ме арестуват и гледаха в земята", каза Арман Бабикян от “Изправи се.БГ! Ние Идваме!”.

Тошко Йорданов коментира: “Ние от ИТН ще подкрепим комисията във вида, в която е предложена. Ако, вие от ГЕРБ, имахте малко срам и достойнство, сега щяхте да мълчите, когато се обсъжда тази комисия. Второ, ние от ИТН, смятаме, че мутренско-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРБ не само трябва да бъде осветена, но виновниците за това трябва да си получат възмездието.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай