Сряда,

Славка Бозукова: Младите са богатството на България

От: СТАНДАРТ -
504
Славка Бозукова: Младите са богатството на България
A
A
A

Каквото и да ни се случва като общество, нито за миг не трябва да забравяме, че младите хора са енергията, двигателят на процесите. Да, те нямат съмненията на зрелостта и грешките на опита. Но имат устрема на мечтите и силата на волята. И носят огромния заряд на промяната. Всички се надяваме - към по-добро. Това заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, откривайки форума „Нов станндарт за младите – Образование. Иновации. Предприемачество”. „Стандарт” събра на една маса министъра на образованието акад. Николай Денков, зам.-министъра на спорта Диана Иванова, ректори на университети, младежки и студентски организации, за да представи националните програми за подкрепа на младите хора.

От години "Стандарт" провежда две големи национални кампании, изцяло ориентирани към младите хора - "10 причини да остана в моя град" и "Чудесата на България". Обикаляйки градове и села, ние видяхме колко богата е България – не на газ, ток, пари или обещания. А на млади таланти. Деца, ученици, студенти, млади специалисти, които имат потенциал да променят из основи науката, икономиката, изкуството. Имат хъса Да възродят малките градчета и да ги превърнат в по-добро място за живеене. Имат дигиталните умения да пренесат богатото ни културно наследство в бъдещето. Стига обаче да бъдат видени, чути и подкрепени. Стига да получат своя шанс, каза г-жа Бозукова.

Ето какво още каза Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт”:

Преди всичко искам да Ви благодаря, че в тези турбулентни времена намерихте време да се съберем за най-смислената кауза в България – бъдещето на младите хора.

Сигурно си задавате въпроса: Защо в тези мътни времена, когато, за съжаление, като домино падат много от житейските и морални стандарти в обществото, днес сме се събрали да си говорим за по-високи стандарти за младите хора.

И на всичкото отгоре това го правим само дни след като е паднал кабинета и на негово място отново се е настанило политическото безвремие.

Искрено вярвам, че днешният форум се провежда не в спорно, а в подходящо време – когато разговорите за търсене на съгласие започват отначало. И то - в търсене на диалог именно на бъдещето на младите, които имат пълното право да имат своята достойна реализация независимо кой министър е на власт.   

Каквото и да ни се случва като общество, нито за миг не трябва да забравяме, че младите хора са енергията, двигателят на процесите. Да, те нямат съмненията на зрелостта и грешките на опита. Но имат устрема на мечтите и силата на волята. И носят огромния заряд на промяната. Всички се надяваме - към по-добро.

Знаете, от години "Стандарт" провежда две големи национални кампании, изцяло ориентирани към младите хора - "10 причини да остана в моя град" и "Чудесата на България".

Обикаляйки градове и села, ние видяхме колко богата е България – не на газ, ток, пари или обещания. А на млади таланти. Деца, ученици, студенти, млади специалисти, които имат потенциал да променят из основи науката, икономиката, изкуството. Имат хъса Да възродят малките градчета и да ги превърнат в по-добро място за живеене. Имат дигиталните умения да пренесат богатото ни културно наследство в бъдещето. Стига обаче да бъдат видени, чути и подкрепени. Стига да получат своя шанс.

Това е и смисълът на днешния форум, в центъра на който са именно очакванията на младите през призмата на 3-те кита на 21 век - образование, иновации, предприемачество. С други думи - Качествено образование, което отваря възможностите за иновации, предприемачески дух и бизнес развитие.

Целта ни днес е да представим пред младите всички възможности за подкрепа и развитие, които предвиждат програмите, които държавата подготвя.

Затова благодаря на акад. Николай Денков. Първият жалон за развитие е образованието и той със сигурност ще очертае пред вас възможностите, които дават програмите в образователното министерство.

Благодаря на зам.-министъра на младежта и спорта Диана Иванова, която отговоря за младежките програми. Министерството на спорта е наш основен партньор и в регионалните дискусии за младите, които заедно направихме и в Плевен и в Русе.

Препоръките и очакванията на Националния младежки форум ще представи председателят му Мирослав Цеков. 

А стратегията за младите, залегнала в АИКБ ще представи изпълнителният директор на бизнес сдружението Добрин Иванов.

Огромното ни желание е с днешния форум е да се опитаме да бъдем максимално полезни за младите хора, да направим синергията между властта, бизнеса, научните, младежките и студентските организации такава, че националните и европейски програми да успеят максимално бързо да стигнат до тях.

Дали ще успеем? Зависи от всички нас. Ще е цяло чудо, ако независимо от нажежените политически страсти, форумът постави не разделителни, а обединителни линии, които са  някаква надежда и перспектива за младите хора, напълнили залата днес.

Но пък днес е Еньовден. На този ден желанията се сбъдват, а чудесата се случват.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички