Скопие мачка наши фирми

Местният съд блокира инвестиция за над 1 млн. евро на "Полиграфснаб" АД

Скопие мачка наши фирми | StandartNews.com
  • Местният съд блокира инвестиция за над 1 млн. евро на "Полиграфснаб" АД

Докато текат инфарктните преговори за история и образование между София и Скопие, Северна Македония взе да мачка българския бизнес. Пречи на компаниите да работят, неоснователно ги отстранява от държавни търгове за поръчки.
Инвестиция за над 1 милион евро па "Полиграфснаб" АД бе блокирана от Скопския съд. Чрез своето местното дружество Полиграфснаб ДООЕЛ лидерът в пазара на хартия, картони и полиграфически услуги у нас купи част от сградния фонд на печатница Графически център в Скопие - бившата база на ВАЦ. Но и до днес не може да разполага със собствеността си, защото вътре необезпокоявано се разполагат машини и съоръжения от бившата печатницата на ВАЦ, които в момента са собственост на Стопанска банка Македония и местното  дружество в несъстоятелност Графически Център ДООЛ. Съдът отхвърли искането на фирмата да бъдат блокирани и премахнати.

ВИЖ ОЩЕ: Българската позиция за Македония готова

В същото време в имота на Полиграфснаб ДООЕЛ има незаконно построена сграда, в която е монтирана машина, собственост на фалиралата местна фирма и всички опити за отстраняването й също удрят на камък, въпреки че искането за това е отдавна изпратено. Държавата чрез свой компрометиран местен закон за несъстоятелност закриля македонските дружества в несъстоятелност за сметка на чуждестранните, едностранно им узаконява незаконни постройки, независимо че притежателят на земята е чуждо лице, което отказва да даде съгласие за узаконяването му. Щета е нанесена не само на българската фирма, но и на българската агенция за експортно застраховане БАЕЗ. Продажбите на машините умишлено се протакат, като начело на съвета на кредиторите застават местни играчи и заинтересовани лица, за да възпрепятстват навлизането на чуждесттранния капитал. Действията и умишленното протакане на синдиците се закрилят от съда, а чуждестранните фирми трупат щети.
Не можем да работим, трупат ни се загуби, а инвестицията ни е за над 1 милион евро, заяви за "Стандарт" д.и.н. Цанко Комаров, председател на Съвета на директорите на "Полиграфснаб" АД. Не можем сами да ги демонтираме, защото по местния закон ни плашат, че ще ни се търси наказателна отговорност, допълни той. Щетите са доказани с оценки от лицензирани оценители на самия съд.  Протакането продължава от началото на годината.
За целенасочените действия срещу българския бизнес говори и фактът, че паралелно с това Комисията за Открити търгове в Македония елиминира неоснователно българската печатница Лито Балкан АД от надпреварата за печат на издания, книги, тетрадки и други пособия на стойност за над 10 млн евро за местните училища без да бъде известена за това. Търгът бе обявен от македонското Министерство на образованието. От протокола на комисията се вижда, че най-изгодната подадена оферта е на Лито Балкан АД, но фирмата нито е поканена да участва по-нататък в процедурата, нито пък е известена, че търгът е продължил без нея. С това целенасочено се толерират местните участници като се прави всичко възможно чуждестранните да бъдат предварително отстранени. В момента компанията готви жалба в местния съд.
Всичко това е типичен пример за безконтролно, неоснователно и преднамерено действие за отстраняването на български фирми в местните търгове и държавни поръчки в Северна Македония, коментира г-н Комаров. Той апелира българската държава да прояви инициатива  и изпрати съответните ноти до правителството в Скопие за стартиране на процедура по разследване по сигнал за отказ по основателно искане за възбрани на активи, за нанесени щети и безпричинно отстраняване на български фирми от търговете на северномакедонския пазар.
Една от целите на Полиграфснаб ДООЕЛ бе печат на македонски и български книги и вестници в Македония. Докато компанията не влезе ефективно в собствеността си обаче това остава мисия невъзможна, въпреки че комшиите ни проявяват огромен интерес и към родната преса, и към българската литература.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай