Скандал в Операта

Прочутият тенор Румен Дойков заклейми аржентински режисьор

Скандал в Операта | StandartNews.com

София. Скандал се завихри преди премиерата на "Аида" в Софийската опера. Прочутият тенор Румен Дойков обвини режисьора Уго де Ана в невежество и предвиди пълен крах на постановката му. "Аржентинец би могъл да ни учи само на футбол и Марадона", беше категоричен Дойков, който е световен рекордьор с 232 излизания като Радамес. "Засегнат съм, че не бях поканен в новия спектакъл. Най-добре мога да изпея партията", коментира доайенът. Де Ана контрира с желанието да дава път на младите и подчерта, че гледа напред, а не в миналото. "Големите български артисти като Гена Димитрова много са ми говорили за операта в София. Очаквах голям театър, а се оказа, че сцената е малка. Тя обаче е много добра за моята идея", каза още режисьорът. На пулта ще е Ерих Вехтер, който вече е главен диригент на Софийската опера.

Скандалът се случи в деня, в който Джузепе Верди навършва двеста години, а от първата постановка на "Аида" в България е минал около век. Директорът на трупата акад. Пламен Карталов сподели с медиите, че е чакал три години Уго де Ана да се освободи, за да поставя в София. "Когато попитали Верди каква е неговата теория за театъра, гениалният композитор отговорил: Залата да е винаги пълна", коментира още Карталов.

Премиерата на "Аида" в София е на 15 октомври. Всички билети вече са продадени. Следващите представления са на 16,17 и 18 октомври, ще има и извънредно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай