Скандал! Масово недоволство заради отказано саниране на сгради

Одобрените сгради са малко над 700, а тези, които остават в резервния списък, са над 2000

Скандал! Масово недоволство заради отказано саниране на сгради | StandartNews.com

В цялата страна има масово недоволство от класирането за безплатното саниране на многофамилни сгради, става ясно от репортаж на БНТ. Одобрените сгради са малко над 700, а тези, които остават в резервния списък, са над 2000. От Регионалното министерство заявиха, че на всяка жалба ще бъде обърнато внимание, но цялостно преразглеждане на класирането няма да се прави.

В община Горна Оряховица по програмата за саниране са имали лимит от 30 милиона лева, одобрени са само 9 сгради за 20 милиона, 32 са останали извън списъка. Една от тях е блокът, в който живее Николай Николов заедно с още 155 семейства.

"Дали са ни 90 точки, като аз предварително съм смятал нашите точки и по мои сметки са 130. Примерно тук максималният брой точки са 30, в обяснителната бележка, която също я има в таблицата - пише, че трябва да получим 35 точки., а те са ни дали 10.", каза Николай Николов, председател на СС "Дружба 7-10", Горна Оряховица.

Така сградата остава в резервния списък и най-вероятно няма да бъде санирана безплатно. Когато кандидатствали по програмата за енергийна ефективност, всяко семейство дало по 700 лева за обследване на блока, за да могат да подготвят необходимите документи. Пари, които сега ще отидат на вятъра. Притеснение, което изрази и омбудсманът Диана Ковачева.

"Независимо от положените съществени усилия и вложените не малко финансови средства (които ще загубят при неучастие), за да изпълнят определените критерии, гражданите остават без достъп до безвъзмездно участие в процедурата".

Николай и съседите му са подали жалби до Регионалното министерство, заканват се да търсят и правата си в съда.

"Да, блокът има нужда от саниране. На места има паднала мазилка, отворени фуги. Санирането ще подобри начина на живот на хората и ще удължи живота на самата сграда", каза Николай Николов.

От Регионалното министерство обясняват. "Цялостно преразглеждане на класирането за момента не предвиждаме да направим. Следва да се има предвид, че тази процедура и средствата от Плана са насочени към енергийна ефективност, това не е програма за ремонт на жилищните сгради", обясни Добромир Василев, Дирекция "Жилищна политика", МРРБ.

Заради жалбите по първия етап, срокът за втория е удължен до 29 февруари. Там обаче европейските средства за саниране ще са 80%, останалите 20% ще трябва да бъдат платени от живеещите в съответната сграда. По груби сметки всяко семейство ще трябва да плати по 5 хиляди лева за саниране.

"За не малко от сдруженията, които са в резервния списък за участие в етап II, както се посочва и в жалбите, ще бъде невъзможно да осигурят необходимото съфинансиране, с оглед на което считам за необходимо да се извърши анализ на възможните алтернативи, включително за преразпределяне на средствата", се казва още в позицията на омбудсмана.

"Въпрос на преценка от самата етажна собственост е как ще възстанови средствата и как те ще бъдат разпределени между живущите в него", посочи Добромир Василев, Дирекция "Жилищна политика", МРРБ.

В следващите месеци ще бъдат отворени още няколко програми за енергийна ефективност на жилищни сгради. При тях обаче процентът на съфинансиране от страна на собствениците ще се увеличава, за сметка на държавните пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай