Скандал! България и Сърбия бесни заради Македонската църква

Това е нож в гърба на БПЦ, тъй като МПЦ ни отнема Охридската архиепископия

Скандал! България и Сърбия бесни заради Македонската църква | StandartNews.com

Вселенската патриаршия изненадващо призна Македонската православна църква под името Охридска архиепископия. В съобщението, дошло от Истанбул, се казва, че терминът „Македония“ и всякакви други негови производни са изключени и тази църква се признава само с името „Охридска“, съобщава БНР.

Това обаче е нож в гърба на Българската православна църква, за която Охридската архиепископия е част от историческото и духовно пространство, както и най-старата българска църковна институция, коментираха богослови. Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, владиците от Северна Македония започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Един от спорните моменти около признаването на православната църква на Северна Македония беше именно името Македония, което включва в себе си по-голямата географска област. Затова и решението на Вселенската патриаршия изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

От Светия Синод добавят също така, че ще продължат да се интересуват от развитието и стабилността на Охридската Архиепископия. Уточняват още, че Светата църква на Сърбия, която на практика не признава македонската православна църква, трябва да уреди административните въпроси с новопризнатата Охридската архиепископия.

Освен като удар по България и църквата ни, решението на Вселенския патриарх Вартоломей се приема изключително критично и в Сърбия. Професорът от Юридическия факултет в Крагуевац Зоран Чворович заяви, че само Сръбската православна църква има право да даде автокефалност на своя организационна част.

Чворович коментира, че Вартоломей е "нахлул като разбойник на каноническата територия на СПЦ" и че е обявил "разколниците в Македония", които са се отделили от СПЦ, за каноническа поместна църква, позовавайки се на "така нареченото право да бъде последна жалбена инстанция в православието с право да преразглежда решенията на поместните Църкви".

Той добави, че Вартоломей иска за себе си позицията на "източен папа", макар да е само първи сред поместните православни църкви.

"Цариградската патриаршия няма никакви компетенции по отношение на другите поместни автокефални църкви, защото всички автокефални църкви имат същия обем компетенции и са равни помежду си", каза Чворович.

"Вероятно Цариград се надява, че няма да има канонична и остра реакция от страна на СПЦ, затова СПЦ трябва веднага да реагира решително с прекъсване на общението с Цариградската патриаршия, докато тя не анулира неканоничния си акт", смята Чворович.

Самата СПЦ засега не е реагирала на съобщението, че Вселенската патриаршия признава като канонична Македонската православна църква под името Охридска.

По-рано друг сръбски експерт по религиозните въпроси Йован Янич заяви, че е показателно това, че в Цариград толкова се подчертава, че става въпрос за Вселенска патриаршия, с което иска да се покаже, че тя е над всички останали поместни православни църкви по света.

Янич заяви, че СПЦ е майка църква в Северна Македония, това е неин каноничен район и никой няма право да се намесва в църковните въпроси в този каноничен район на СПЦ без съгласието й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай