Сивата икономика е бич за туризма

Сивата икономика е бич за туризма | StandartNews.com

Обучението на кадри за курортите трябва да стане приоритет на просветното министерство

Плащането на заплати под масата убива конкуренцията, държавата да затегне контрола, казва Красимир Станев

За предизвикателствата пред туристическия бранш, ролята на държавата и възможностите България да е атрактивна туристическа дестинация коментира пред "Стандарт" Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД - най-голямата хотелиерска компания у нас.

- Г-н Станев, какви са предизвикателствата пред българския туризъм за сезон 2016?

- Сигурността е едно от големите ни предизвикателства. За тази цел нашата охранителна група е завишена и е подобрен съставът й, включително сме взели един офицер от МВР - Божидар Божилов. За да се чувстват гостите ни защитени, водихме допълнително разговори с вътрешния министър Румяна Бъчварова и имаме вече нейното устно съгласие да командироват четирима конни полицаи, които ще патрулират в Албена. Смятам, че това ще внесе допълнителна сигурност сред хората, избрали Албена за своя летен отдих. Контролът на пропускателния пункт се завишава. Назначихме хора, които денонощно следят работата на монтираните в целия комплекс над 100 камери. Като цяло сигурността е един от първите ни приоритети, с който трябва да докажем, че всеки, който търси сигурност за ваканцията си, България и Албена е точното място. Чакаме с нетърпение да дойдат командированите полицаи от Румъния, от Германия, както бе казано. Готови сме да приемем служители на реда от целия ЕС. Нека в курортите да има международна полиция, което ще даде страхотен имидж на комплексите и респект, защото в Албена почиват туристи от 25 държави.

Друго, не по-маловажно предизвикателство пред нас и колегите, е да не разочароваме новите гости, които посрещаме. Тази година, предвид международната обстановка, има увеличение на търсенето и на германския пазар, и на пазар Бенелюкс, и Скандинавските страни. Задачата е да изпратим доволни гостите, които да станат фенове на Черно море и Албена, за да дойдат отново. За целта трябва да предлагаме още по-добро качество на услугата. Ключово място е и ситуацията със заетите в бранша. Албена прави всичко по силите си, за да мотивира хората да работят при нас и да повишават своята квалификация. Увеличихме с 15% работните заплати, запазен е социалният пакет, който даваме на работещите в компанията. Предоставяме възможности за допълнителни обучения. Сред задачите, които сме си поставили в най-близък план, е да рестартираме Центъра за обучение на кадри, които имаме и в последните няколко години замразихме като дейност. Желанието е с възможностите, които предлагат европейските програми, да повишаваме квалификацията на хората. За да осигурим нужния ни персонал за обектите ни се наложи да вземем на работа 250 чужденци от Украйна и Молдова. Това лято и 2016 г. ще покаже какъв ще бъде сезонът през следващите няколко години. Ако този сезон запазим и подобрим културата в качеството на туристическия продукт, включително и сигурността във всичките аспекти, следващите години ще бъдат много добри за България и сектора и в частност за Албена.

- Какво още не достига, за да е конкурентен българският туристически бизнес по отношение на заплащането на труда спрямо работодателите от развитите европейски страни?

- Най-лесното, което може да направи България -правителството и бизнесът, собственици и мениджъри в туристическия сектор, е да преминем масово към заплащане по ведомост. Това, което реално пише на платежната ведомост, да бъде реалното заплащане, което получава всеки. Трябва да избегнем сивия сектор или даването на пари под масата. На практика това са пари, които не се облагат с данъци и от които държавата губи, но така се създават и неконкурентни условия за развитие на бизнеса - т.е. липсва ли нормална конкуренция, то капитализмът става непродуктивен и непроизводителен. Силата на икономиката е в това, да има еднакви условия за развитие, за истинско съревнование, както в едно обикновено състезание. За да стане това, не са нужни милиони и милиарди, просто една сериозна проверка и воля от страна на данъчни и други контролни институции и коректност от страна на бизнеса. Аз лично мисля, че държавата губи от 300 до 500 млн. лв. от неплатени данъци и осигуровки. Това е мое изчисление, което аз съм пресмятал грубо, но де факто то се базира на това, че ние имаме в Албена средна работна заплата 821 лв. за 2015 г., а НСИ дава за 2015 г. за сектор туризъм средна работна заплата в размер на 576 лв. Не може това да е вярно, защото персонал от Албена отива да работи другаде, а не в обратната посока. Все едно да кажем, че водата тече не надолу, а нагоре, което е абсурдно и това означава, че има огромни парични средства, които не са облагани, които не са показвани. Това е сива икономика и държавата трябва да положи усилия и воля за решаване на проблема.

- Какво още трябва да се направи, за да бъдем конкурентна дестинация на традиционно доказани страни с развит туристически бранш в региона?

- Сред стъпките, които биха подобрили конкурентоспособността ни, основното е подобряването на услугата и нейното качество, защото ценово България като туристическа дестинация е конкурентна. За нас е много важно да има облекчение на режима за концесиите на плажовете. Това ще доведе до освобождаване на средства за подобряване на инфраструктурата, на атракционите по плажа, та дори и ще подобри чистотата на плажовете. Друг важен момент за нас е сред приоритетите на образованието ни да е и подготовката на туристически кадри. В момента обучението на кадри за туризма не е сред приоритетните за Министерството на образованието. Надяваме се и да стартира дуалният метод на обучение и сме готови да станем част от процеса на подготовка на младите хора.

- Къде още има потенциал, който не е разработен, за да стане България целогодишна дестинация или поне крилата на сезона да бъдат равностойни на активните летни месеци?

- Първото и най-важно нещо е привличането на нискотарифни авиокомпании. Без наличието на такива авиокомпании на летищата във Варна и Бургас, ние няма да развием съвременен модерен летен туризъм. Нужно е да дойдат поне 5 нискобюджетни авиокомпании, които да правят стотици полети седмично. До Анталия и островите седмично има стотици полети. Туристическият бранш се нуждае от около 200 полета на седмица. Лоукост авиационният туризъм е интернетът в хотелиерството. Тук на първо място трябва да дойде "Райънеър" - най-големият лоукост превозвач, който е на летище Констанца. Трябва да дойде "Изи джет", който е втория по големина и ще дойдат и всички останали. Те трябва да бъдат приети от летищата във Варна и Бургас. Смятам, че част от туристическия данък общините трябва да заделят за маркетингово подпомагане за влизането на тези авиопревозвачи у нас. Това е интересът на бизнеса, на хотелиерите, ресторантьорите, защото ще доведе друг тип туристи и ще удължава престоя. Сред възможностите за удължаването на сезона и привличане на повече туристи в т. нар. "крила" са прекрасните възможности, които страната ни има по отношение на балнеотуризма, особено като се има предвид и световната тенденция на застаряване на населението.

Албена предлага специални пакети за хора от третата възраст. Тук ролята на държавата е да се договори и сключи международни спогодби, за да могат по нашето Черноморие да идват хора и да се възползват от възможностите за профилактика и лечение, които можем да предоставим. Сред все още не добре развитите възможности е културният потенциал. Само на няколко километра е крепостта Кранеа, селището Гераниум, но те са непознати. Ако културните дадености бъдат развити, това ще дообогати продукта, който Албена предлага. България ще спечели много, ако във Варна се построи нов голям прекрасен музей на тракийската цивилизация и в него се съберат всички тракийски съкровища. Тук ще имам опоненти по отношение на собствеността на различните находки, но ние сме една държава. Както в Лувъра е събрано всичко и 80% ходят, за да видят Мона Лиза, така ние трябва да съберем на едно място всички тракийски ценности и там ще ходят милиони хора годишно. Сред възможностите за удължаване на сезона са конгресните и спортни мероприятия и затова Албена инвестира за подобряване на спортната база, като в последните години увеличаваме броя на отборите от различни страни, които избират именно Албена за своите лагери.

- Какви са очакванията за лято'2016 в Албена, какъв е процентът на ранни записвания спрямо същия период на миналата година?

- Очакваме един добър сезон, като към момента ръстът на ранните записвания спрямо същия период на миналата година е 40%. Различна е реакцията, но към момента средно ръстът за Албена е 15%. 18% повече туристи имаме на германския пазар, между 22 и 25% е увеличението на гостите от страните от Източна Европа, 15% повече ще са румънските ни гости, 11% е увеличението на туристи от Скандинавските страни. Промоциите "Last Minute" ще са промоционални оферти за хотели в парковата зона на Албена, където хотелите ни са разположени сред естествена зеленина.

- Какви инвестиции направи "Албена" АД и кое е новото, което предлага на гостите си?

- Ние отново инвестираме предварително в обновяване на базата си, като за тази година средствата са в размер на 16 500 000 лв. Най-много средства са за строителството на нов петзвезден хотел на мястото на "Доростор", който трябва да отвори врати на 1 юли 2017 г. За същата дата сме планирали и обновяването на хотел "Гергана". За догодина там ще има 24 нови студиа, които ще са над новото фоайе, а на покрива ще се направи малък панорамен ресторант. Пълна реконструкция ще бъде направена и на хотел "Елица". За лято 2017 в Албена ще имаме 460 нови стаи и студиа, обновени ресторанти, нов тенис център с общо 13 корта - един централен и други 12 тенис игрища. Тази година предлагаме на гостите си обновени стаи, обновена инфраструктура в комплекса, нови елементи в аквапарк "Аквамания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай