Синоптиците ни съсипаха, за какво да се готвим

Ето какви изненади ни готви времето през новата седмица

Синоптиците ни съсипаха, за какво да се готвим | StandartNews.com

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология(НИМХ). Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се понижава.

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София - около 2°.

В понеделник сутринта от юг-югозапад ще започне бързо увеличение на облачността. Около обяд от юг ще започнат валежи от дъжд, след обяд и през нощта срещу вторник в Западна и Централна България интензивни и значителни, на места придружени и с гръмотевици.

Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър, който вечерта ще започне да се усилва и с него да нахлува студен въздух. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°, в София - около 11°.

Над Черноморието още преди обяд облачността ще се увеличи. В следобедните часове и през нощта срещу вторник ще има валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, който вечерта ще започне да се усилва. Максималните температури ще бъдат между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг. Ще духа умерен, вечерта силен вятър от изток-югоизток, по най-високите върхове на Рила и Пирин силен до бурен от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 4°, на 2000 метра - около 0°.

Във вторник застудяването ще продължи. Ще преобладава облачно време, с валежи от дъжд, повече по количество в източната половина от страната. В Северозападна България и във високите полета, с понижението на температурите, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. До вечерта в по-голямата част от страната вятърът ще се ориентира от северозапад.

Максималните температури ще са в широки граници - от 3°-4° в северозападните райони до 15°-16°в Източна България.

В сряда ще бъде студено и ветровито, вятърът навсякъде ще е от север-северозапад, а преобладаващите максимални температури ще са между 6° и 11°. Все още ще има и валежи, но вече ще са слаби; ще има и дъжд, главно в Северна България - и сняг. Ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай