Симеонов сменя името на връх Мусала

НФСБ иска най-високият връх у нас да се казва Св. Иван Рилски

Симеонов сменя името на връх Мусала | StandartNews.com

Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, предлагат от НФСБ. В предложение до президента Румен Радев депутатите Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев  посочват, че у нас са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването не е доведен до край.

"Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани. Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име",посочват от партията.

От НФСБ напомнят, че поставят този въпрос още на 31 май 2017г., но през август получават отрицателен отговор. Повторно на 05 март 2020г. сезират президента, но не получават отговор. Аргументите за отказа са евентуалните трудности, свързани с промяната на географски, топографски, кадастрални и други карти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай