Шок! Вижте цените на храните в Гърция и у нас

Огромна разлика при някои стоки . защо е така

Шок! Вижте цените на храните в Гърция и у нас | StandartNews.com

В магазините в Гърция хранителните продукти са по-евтини, отколкото в България и разликите са драстични.

Спекула вдига цените на основни продукти в магазините, смятат потребители=

\Истинска спекула се вихри с цените на основни хранителни продукти в България, показва проверка на колегите от вестник "Труд"

За проучването специално са подбрани храни, които не са произведени в България или Гърция. Причината за това е, че има разлика в най-масово отглежданите земеделски култури у нас и в Гърция. Например в България е износител на пшеница, а Гърция на маслини.

Освен това има разлика в субсидиите за фермерите в двете страни, в климата и условията за напояване също има разлика. Всичко това може да бъде използвано като обяснение защо в Гърция цените на много храни са по-ниски.

Затова сравняваме цените на храни на едни и същи производители, които се внасят и в Гърция и в България от една и съща верига магазини, която работи и в двете държави. Оказва се, че у нас някои цени са 30-40% по-високи отколкото в южната ни съседка.

Холандската отлежала Гауда в разфасовка от 450 грама у нас струва 9,99 лв., а в Гърция цената е 3,75 евро. Става въпрос за една и съща фирма производител, еднакъв срок на зреене на гаудата и за едни и същи разфасовки, но в България цената е с 36% по-висока. Още по-голяма е разликата в цените на сиренето Грана Падано, което у нас се продава по 8,99 лв. за разфасовка от 200 кг. Абсолютно същото сирене в Гърция е 3,29 евро. У нас цената му е с близо 40 на сто по-висока.

Защо е така? У нас се опитват да продават вносното сирене като луксозна стока. За повечето жители на Европа сиренето е просто основен хранителен продукт. А у нас се превръща в лукс и килограм Грана Падано излиза 44,95 лв. Човек на минимална заплата за един месец работа може да купи само 16 кг. от това сирене. А в Гърция с минималната заплата може да купят 43 кг.

Най-драстичната разлика в цените в магазини от една и съща търговска верига в България и в Гърция е при спагетите. В България пакет спагети от 500 гр. струва 2,35 лв. В Гърция пакет лингуини на същия производител и същия грамаж струва 0,59 евро, а пакет спагети е 0,69 евро.

При вносните за България и Гърция месни продукти също има разлика в цените, но тя не е толкова драстична. Например мортадела в разфасовка от 150 грама у нас се продава за 3,99 лв. В Гърция абсолютно същата мортадела струва 1,99 евро. На пръв поглед цената изглежда една и съща. Но обменният курс не е два лева за евро. Реално цената у нас е с 2,3% по-висока, отколкото в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай