Шивачки се разгневиха и последва нещо страшно

Десетки дела са заведени

Шивачки се разгневиха и последва нещо страшно | StandartNews.com

Поради неплатени заплати шивачки осъдиха дружество. По над 3000 лева ще трябва да плати „Артекс България“ на свои бивши служителки. 

Десетки са вече делата срещу компанията в последните месеци, предават от rodopi24.

Наскоро превозвач осъди фирмата за 140 744 лева. Едноличният търговец извършвал транспортни услуги в периода от април 2022 година до 30 април 2023 година – извозвал работниците на ответника два пъти дневно, с два автобуса по посочени в договор маршрути, за което представил 14 фактури, които не са изплатени.

Превозвачът спечели и още няколко дела срещу компанията, но за по-малки суми.

Същото дружество поиска откриване на процедура по несъстоятелност. Съдът обаче отказа след заключение на вещо лице.

Фирмата оперира в Кърджали от 1996 година. От 2013-та едноличен собственик на капитала става чужда компания. Шие се по поръчки за фирми зад граница. В последните месеци се натрупало забавяне на плащанията от страна на собственика за изпълнени от дружеството поръчки, а последните останали на склад без нареждане относно експедицията им и отново без да са платени.

Възнагражденията са забавени, следва намеса от страна на Инспекцията по труда. Предписания, но дружеството не разполагало със средства, след като и сметките били запорирани от НАП още през м.г., стана ясно в съда в Кърджали, където компанията поиска откриване на производство по несъстоятелност.

Според заключение на вещо лице, краткосрочните задълженията на дружеството са в размер на 1 274 000 лв., а краткотрайните активи в размер на 2 668 000 лв. При това положение компанията разполага с ресурс да покрие задълженията си без да създава опасност за интересите на кредитора.

Молбата за обявяване в несъстоятелност бе отхвърлена.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай