Шефът на СОС: Няма да има презастрояване

Единствено подробните устройствени планове могат да гарантират, че някоя зона няма да бъде презастроена

Шефът на СОС: Няма да има презастрояване | StandartNews.com

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че единствено подробните устройствени планове могат да гарантират, че някоя зона няма да бъде презастроена. Той допълни пред БНТ, че ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният на искания от протестиращи, като така строителите ще могат да се възползват от максималното разрешено застрояване.

Исканията за спиране на приемането на подробните устройствени планове е притеснително, защото те са единственият начин една територия да се защити от презастрояване. Лъжи са обещанията, че с неприемане на ПУП може да се спре презастрояването, изтъкна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„То би било полезно единствено за собствениците на терени и такъв е примерът с Борисовата градина, подчерта шефът на СОС.

Приемането на подробен устройствен план означава, че инвеститорите и строителите няма да заобиколят закона и да се възползват от максимално разрешеното застрояване, изтъкна Герджиков.

Относно казуса около Борисовата градина, Герджиков коментира, че между 1997 и 2003 г. в Борисовата градина са се появили частни имоти. Решението СО да си върне четири имота в Борисовата градина и ще станат публично-общинска собственост, което гарантира защитата им, заяви той.

Философията на плана за устойчива градска мобилност е София да се развива така, че да се създават условия за алтернативен транспорт на колите, изтъкна Герджиков. Създаването на червена зона е една от десетките дългосрочни мерки в тази посока.

Няма да има промяна в цената и обхвата на синя и зелена зона в момента, заяви Елен Герджиков.

За предстоящите ремонти в София през лятото той коментира, че най-затрудняващият движението ще бъде ремонта на бул. „България“ в участъка от НДК до бул. „Гешов“, като той ще започне в края на юни и ще приключи до началото на учебната година. Движението няма да бъде спирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай