Шефът на Сиела хвърли ръкавица. Сигурно ли е гласуването с машини?

Обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената

Шефът на Сиела хвърли ръкавица. Сигурно ли е гласуването с машини? | StandartNews.com

Гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, а рискът от манипулации е минимален, заяви пред БНТ директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. Фирмата бе доставчик на машините за няколко вота, а сега обществена поръчка ще определи кой ще достави устройствата за предсрочните избори.

"Доказа се първо практически и второ може да се анализира - машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене", обясни Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма", съобщи Тодоров. Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година.

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. "Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва", каза той.

Ключът за софтуера е предаден навреме - няма как да се проведат избори без софтуер, подчерта Тодоров и добави: "Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, с изключение на това, че имаме повече опит."

Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент, но според Веселин Тодоров още 2000 машини биха покрили изцяло секциите в страната.

В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай