Шефът на БАИ: Важни са не само инвестициите, но и хората

Целта ни е да привличаме компании, които произвеждат с добавена стойност, каза Богдан Богданов

Шефът на БАИ: Важни са не само инвестициите, но и хората | StandartNews.com

В частния сектор подходът винаги е бил по-различен от този в държавата. Един от аспектите е кооперацията или колаборацията. Но това на държавно ниво се прави трудно, заяви Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, на форума на "Стандарт" "Нов старт за младите. Образование, иновации, предприемачество".

Той обясни на присъстващите млади хора каква е дейността на БАИ и как могат да се възползват от възможностите за инвеститорите, която дава тя.

Както и какви са основните приоритети на БАИ за привличането на инвеститори.

"Най-важно е да произвеждаме с добавена стойност", категоричен е Богданов.

По думите му това ще е единственият начин, по който може да се повиши стандартът на живот на хората.

Инвеститори не бива да се привличат с аргумента, че у нас заплатите са ниски, защото тогава българите ще предпочетат да живеят в чужбина и да получават по-високи доходи. "Аз имах възможност да работя в чужбина, но избрах да се върна. Виждам мисията на БАИ в това да привлича компании, които произвеждат добавена стойност. Стратегията на БАИ е приоритизирана в няколко основни сектора. Те са автомобилна индустрия, машиностроене и мехатроника, роботика, химия и биотехнологии, електроника. Причината за това е, че България има солидна база, на която може да се стъпи. Това са и важни индустрии за Европа, които ще растат в следващите години", добави изпълнителният директор на БАИ.

Много разчитаме на връзката между бизнес и образование, каза още шефът на БАИ.

Той даде пример с японска компания, която е отворила свое производство в Сърбия, но е направила развоен център в България, който ще е 29-ият за автомобилостроене у нас. По думите му, компаниите виждат капацитета на младите у нас, наемат ги на работа, изпращат ги на обучение, дават им възможност за кариерно развитие.

Богданов посочи и как се е развила автомобилната индустрия у нас през последните години.

"Автомобилната индустрия през 2009 г. е била близо 1% от БВП, в нея са били заети 7000 души. А днес вече делът й е 11% от БВП със 70 000 заети. В тези компании младите ще намерят работата, която ще ги мотивира да останат в България", посочи Богданов.

Но подчерта, че е много важно да се обърне голямо внимание на имиджа на България. Да се даде възможност на младите хора да се развиват в ключови сектори. По тази причина са зададени два параметъра на маркетинговата стратегия в БАИ - търсенето на инвеститори и мотивирането на българите в чужбина да се върнат у нас.

Ще има две мероприятия - в САЩ и в Европа, за да се мотивират младите хора да се върнат в България, каза още Богданов.

Работи се и по това големите производства да излязат от големите областни центрове, а те да останат място за развойна дейност, тъй като в тях са концентрирани повече специалисти, добави още шефът на БАИ.

Как привличате инвестиции в България, попита Богданов Танер Кабил от младежкото ДПС. И посочи, че калкулаторът на БАИ не работи добре във връзка с това да се насочват инвестиции към общини с по-голяма безработица. "Моментът е много подходящ за привличане на инвестиции, да не го изпуснем", каза Кабил, който е председател на младежкото ДПС.

"Досега БАИ е работила в две основни фази, което не е достатъчно. Имали сме маркетинг, който не е правен достатъчно добре. Проблемът е, че е нямало фокус за профила на инвеститора, който искаме да привлечем. "Ако няма фокус и експертиза, няма да привлечеш тези, които искаш, а ще дойдат компании заради евтината работна ръка", анализира Богданов.

Как можем да превъзмогнем тази ситуация - има държави, които са доста по-напреднали у нас, може да ползваме примера им. "Трябва да има грантове за инвеститори и е много важно да се намира квалифицирана работна ръка. Но всеки инвеститор гледа каква е политическата обстановка и има ли корупцията. По тези точки отпадаме", каза Богданов.

Той посочи, че в новата си стратегия БАИ тръгва от идеята какво би било най-добро за инвеститора. "Първото е  да съкратим инвестиционния цикъл", категоричен е изпълнителният директор. 

Основновен инструмент ще е сайтът на БАИ.

"Новият ни сайт ще бъде готов след две седмици. На него няма да има калкулатор, ще търсим директен контакт с инвеститора. Ще имаме към сайта виртуален офис, тъй като в БАИ работят само 25 души, които отговарят за всичко.

Дигитализираме процеса по сертификация, инвеститорът ще може да наблюдава докъде е стигнал процесът.

За инвеститора също така ще е интересно да види с кои компании в България може да работи. По това работим с Агенцията за малки и средни предприятия.

Често инвеститорите търсят парцели, земи, ще направим регистър за такива активи. Сигнали за корупционни практики ще идват и към нас. 

Много е важно инвеститорът да има правилния човек за контакт. В новия сайт на БАИ има персонални контакти със служители, които отговарят за определени сектори. Само от това ще спестим на компанията един месец от необходимото време за осъществяване на инвестицията. 

Прав сте, че в момента България е в уникална ситуация, можем да наваксаме изоставането. Подписахме с Украинската търговска камара споразумение, очакваме техни фирми да дойдат у нас. В Италия сме от понеделник, където събираме най-големите автомобилни и софтуерни компании на форум", каза още Богдан Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай