Четвъртък,

Шефката на "Америка за България" с важно послание

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1174
Шефката на "Америка за България" с важно послание
A
A
A

Фондация „Америка за България“ не подпомага политически партии. Не подпомага политици. Фондация „Америка за България“ не подпомага протести. Ние сме неправителствена, независима, непартийна, самофинансираща се фондация. Всички тези неща, в които ни обвиняват, нямат връзка с фондация „Америка за България“. Това заяви шефката на фондацията Нанси Шилър в интервю за предаването "120 минути" на бТВ.

Мисията на „Америка за България“ остава непроменена, казва Шилър.

„Тук сме, за да работим заедно с българите за развитие на частния сектор в страната и укрепване на държавните институции. А как на практика изпълняваме тази мисия – почти по същия начин, както и тогава (през 1992 г. - бел.ред.).", подчерта Нанси Шилър.

"Вниманието ни е насочено към четири области: бизнес, предприемачество и технологии. Това е една от тях. В нея в центъра на усилията ни е обучение на бъдещите  предприемачи, обучение по технологии от ранна възраст, представяне на технологиите пред учащите се, така че да се подготвят за 21 век. Правим го посредством редица различни безвъзмездни грантове, надявам се да имаме време да поговорим за тях, защото имаме над 1000 отпуснати грантове от началото досега“, обясни тя.

Допълни, че втората област е средата, предразполагаща към развитие на бизнеса. „Това означава участие на гражданите, ангажираност, върховенство на правото и осигуряване на равни условия за изява, така че всички бизнеси да имат успех. И да се третират по един и същи начин“, категорична е Нанси Шилър.

Третата област според нея е културното наследство и туризмът свързан с природата. „Причината да е така се крие в желанието ни да отдадем заслуженото на всичко, което прави българската култура толкова уникална. Историята е толкова уникална. Това е начин да се подпомогнат хората по места посредством локалния туризъм. И Епископската базилика е един блестящ пример за това“, отбелязва още тя.

Не пропусна да коментира и темата за корупцията. „Да си го кажем направо. САЩ нямат имунитет срещу нея. Но е необходимо да има структури, които да се справят с нея. Да, фондацията ни предоставя средства на Антикорупционния фонд, на „Трансперънси интернешънъл“, защото отчетността и прозрачността както в бизнеса, така и в държавната власт, са от критично важно значение. За да съществува процъфтяващ частен сектор, задължително трябва да има отчетност и прозрачност“, категорична е тя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com