Ще ядем генетично създадени прасета

Агенцията по храните и лекарствата одобри генетично разработени свине

Ще ядем генетично създадени прасета | StandartNews.com

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) одобри генетично разработени свине за използване в храни и медицински продукти. Прасетата, разработени от медицинската компания Revivicor, могат да се използват в производството на лекарства, за осигуряване на органи и тъкани за трансплантации и за производство на месо, безопасно за консумация от хора с алергии.

“Днешното първо одобрение на животински биотехнологичен продукт както за храна, така и като потенциален източник за биомедицинска употреба, представлява огромна стъпка за научните иновации”, заяви комисарят на FDA д-р Стивън Хан в изявление.

Прасетата се наричат ​​GalSafe прасета, тъй като им липсва молекула, наречена алфа-гал захар, която може да предизвика алергични реакции. Алфа-гал захар се среща при много бозайници. Алфа-гал синдром (AGS) причинява сериозна алергия към месо и въпреки че все още не е тестван специално за хора с AGS, FDA е определила, че продуктите от свинско месо GalSafe са безопасни за населението.

В допълнение към техния потенциал за по-безопасна консумация, има няколко потенциални медицински употреби за прасетата GalSafe. Те могат да бъдат използвани за направата на лекарства като хепарин, обикновен разредител на кръвта, получен от животинска тъкан, по-безопасни за хората с AGS.

Прасетата GalSafe също могат да бъдат полезни при трансплантация на органи, тъй като алфа-гал захар може да бъде причина за отхвърляне на органи. Прасетата все още не са тествани за потенциал за трансплантация, така че са необходими допълнителни изследвания.

Свинете GalSafe не са първите животни, създадени с генно инженерство, одобрени за консумация от човека. През 2015 г. FDA одобри вид сьомга, известна като AquAdvantage, която е генетично проектирана да има по-бърз темп на растеж, според STAT News. Но в този случай одобрението беше само за хранителна употреба, а не за медицински цели.

Компанията, която произвежда прасета GalSafe, Revivicor Inc., заяви, че първоначално планира да продава месо от прасета GalSafe чрез доставки, а не в супермаркети, според изявлението на FDA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай