Ще искаме отливки от меча и пръстена на Кубрат

Българите днес имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат, похвали се премиерът Борисов

Ще искаме отливки от меча и пръстена на Кубрат | StandartNews.com

Ще разговаряме с ръководството на Ермитажа да направим отливки на меча и пръстена на хан Кубрат. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на изложбата „Мечът на хан Кубрат“ заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

„Говорихме с президента Путин, като бях там. Българите днес имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Освен всичко, което е направил, до ден днешен дава пример. Дори девизът на европейското ни председателство беше „Съединението прави силата“, коментира Борисов.

„Хан Кубрат събира синовете си, взима един сноп пръчки, вади ги една по една и ги чупи. Събира ги в сноп – и не може да ги счупи. И затова казваме, че съединението прави силата. И това е единственият изход на една нация да бъде вечна. Затова много благодаря и се радвам, че тези неща са тук“, каза още премиерът.

„Надявам се, че ще се организираме да можем да направим отливки. Говорили сме го с ръководството на Ермитажа – да разреши, министър Боил Банов ще измисли как да го направим“, каза още Бойко Борисов.

 „Днес действително ни е най-светлият празник – на светите братя Кирил и Методий. Имаме делегация в Рим, където и папата всяка година ни приема заедно с колегите от Северна Македония. Българската азбука, българската култура си изключително важни за нас“, заяви Борисов.

„Така че вместо да ни разделя, и с днешните гости от Ермитажа търсим обединение“, каза още премиерът. „С това се е справила международната политика тогава“, подчерта Борисов, визирайки меча и пръстена на хан Кубрат.

„Това е превъплъщението – с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч – тогава вече една нация има сила. Красота, красота, ама си е меч“, посочи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай