Ще има ли последствия за изпълнителя на кавъра на химна

Деянието е наказуемо със закон

Ще има ли последствия за изпълнителя на кавъра на химна | StandartNews.com

Отзвук от клипа с изпълнение на химна на България в чалга вариант. Видеото вече е изтеглено от YouTube, но продължава да предизвиква остра полемика в социалните мрежи. Според конституционалисти много трудно може да се докаже, че става въпрос за поругаване на един от националните символи. Причината – липсваща нормативна уредба, в която да е описано кой, кога и как може да използва химна.

В интернет Бирджан Хайрединов отбелязва, че знае кой е авторът на текста на химна - Цветан Радославов. Като автор на музиката, която е използвал, посочва Генади Ивайлов. Той самият се оказа шокиран от чутото. „Просто момчето е искало бързичко да процедира с неговата изява като певец и е преценил, че трябва да направи точно това парче с аранжимента от моята песен и с текста от химна на България”, смята музикантът.

Той опитал да се свърже с изпълнителя, но без успех. Нашият опит да разговаряме с Бирджан Хайрединов също остана без резултат. Юристи припомнят, че подобно деяние е наказуемо по закон, тъй като химнът, гербът и знамето са национални символи. Според текстовете в Наказателния кодекс който и по какъвто и да е начин опетни един от тях, се наказва с лишаване  от свобода до две години или с глоба до 3 хиляди лева.

Според преподавателя по Конституционно право Христо Паунов проблемът в случая е, че няма съвременна нормативна уредба на химна на Република България. „Ние имаме единствен текст в Конституцията, в който се казва, че химнът е „Мила Родино”. И как да разберем по какъв начин всъщност се нарушава законът, след като нямаме уредба затова”, попита той.

Оказва се, че всеки би могъл да интерпретира химна както поиска, смята Паунов. А доказването, че един от националните ни символи е опетнен, е почти невъзможно, защото законодателят няма база, на която да стъпи. „Доколко тази форма на самореализация представлява опетняване? Въпросът е деликатен именно поради това, че държавата през всичките тези години не се е постарала да уреди така нещата, както със знамето и герба”, допълва конституционалистът.

От Министерството на културата заявиха за NOVA, че авторските права на музиката и текста на Цветан Радославов са погасени. Действащите разпоредби били ясни - химнът не може да се използва като част от друга мелодия или песен, да се изпълнява в ремиксирани варианти и променено оригинално звучене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай