Шарков: Има тежка диспропорция в болничната помощ

Шарков: Има тежка диспропорция в болничната помощ | StandartNews.com

Има тежката диспропорция по отношение на болничната помощ. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. "Имаме региони в страната, в които имаме недостиг. На там трябва да бъдат насочени усилията не само на правителството, но и на общини и на професионално съсловните организации, за попълване на този недостиг . В същото време имаме пренасищане на определени дейности в определени райони в страната. Това е проблем, защото там където има пренасищане ясно показва ниска използваемост на тези легла, което е доказателство за неефектвност на тези структури", обясни той.

"Това което трябва да направим и правим през картата е преструктуриране на тези неефективни структури за активно лечение в структури за продължаващо лечение", изтъкна Шарков.

Проектът за Национална здравна карта е една възможност ясно да се определят приоритетите в следващите години, които да бъдат следвани не от едно, а повече от едно правителства, за да може да бъде подобрено българското здравеопазване, обясни зам.-министърът.

В момента практиката е пациент след инсулт или инфаркт да бъде изписан на трети, пети или седми ден. Понякога се налага близките му да звънят на познати, за да остане той по-дълго в болница. Предложението е да се търси напълно оздравяване с включена рехабилитация, уточни д-р Шарков.

Проектът за Национална здравна карта предвижда още финансиране на повече дейности в областта на педиатрията на местата, където има недоимък в страната, каза още той и изтъкна, че приоритетни още са 24-часовата помощ, високи нива на компетентност, оборудване и повече специалисти и специализанти.

Държавата е взела всякакви мерки, за да гарантира равномерно покритие с болници и лаборатории, увери още д-р Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай