Шалапатова с горещи данни за Шенген и бежанците

Коментира ротацията на премиера

Шалапатова с горещи данни за Шенген и бежанците | StandartNews.com

Статистиката за миналата година сочи, че в средномесечен диапазон около 7 300 чужденци са били на пазара на труда в страната ни, от тях 30 души са бежанци. Това съобщи социалният министър Иванка Шалапатова в интервю за Нова тв. Трудовата реализация е една много важна част от цялостната интеграция, заяви тя.

Шалапатова коментира случая с детето, оставено да спи в кокошарник в село Крушовица. В момента се намира при вуйчо си, потвърди Шалапатова. "Получих доклад миналата седмица от Агенция социално подпомагане, по смисъла на който детето е в добро психично състояние. Реално няма поведенчески проблеми", добави тя.

На този етап в социалното министерство не се очаква някакво сериозно отражение на ситуацията, свързана с Шенген. По-скоро очакваме облекчаване. Най-големият ефект на държавите, които скоро са се присъединили, е лесното придвижване на хората, каза социалният министър.

"Всички знаем, че от влизането на споразумението в сила, което се очаква през март, реално всички български граждани ще имат много по-лесно придвижване по въздух. Очакваме така да бъде и през морското пространство", посочи министърът.

"На дневен ред в момента не се обсъжда ротацията. Това е решение на политическите среди в България", посочи Иванка Шалапатова.

"В момента в Министерски съвет всички колеги сме изключително мобилизирани да постигнем целите в управленската програма. Ние наваксваме много забавени процеси", коментира министърът.

Тя добави, че нейният фокус не е да остане министър, а да си свърши работата. "Искаме да възстановим репутацията на социалната система и доверието в нея, както и да вдигнем ефективността на всички социални плащания", заяви Шалапатова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай